Cat de mult fier are de fapt spanacul. Greseala pe care o fac toti vegetarienii in alimentatie
Organismul absoarbe fier din vegetale in proportie de doua pina la cinci procente. In cazul fierului din produse de origine animala, in schimb, merge pana la pragul de 50 la suta. Este indispensabil sangelui uman.
Cea mai mare cantitate de fier hemic se gaseste in organele animalelor. Mult mai ieftine decat muschiuletul, de exemplu. Dar, din pacate, ignorate deseori cand vine vorba de hrana zilnica. Poate si din cauza unor credinte mostenite de la parinti ori bunici. Precum povestea - fara fundament stiintific, de altfel - a spanacului plin de fier..
Suntem cu adevarat de… fier! Elementul se regaseste in interiorul globulelor rosii din sange. Cele care transporta oxigen. Fier exista insa si in muschi. Atat cei...vizibili, cat si in interiorul inimii. Si aici leaga oxigenul. Pentru ca este atit de valoros, fierul trebuie furnizat adoptand o alimentatie... inteligenta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Mihaela Andreescu, medic primar hematolog: “O sa se supere vegetarienii pe mine dar tot ce este animal e mult mai usor de folosit. Fierul din carne se absoarbe mai repede decit fierul care se afla in vegetale. Cred ca patrunjelul are continutul cel mai ridicat de fier.”
Fierul hemic, prezent doar in carne, peste si fructe de mare - se absoarbe in proportie de 50%. Si il folosim usor. Frunzele verzi, dar si mazarea, fasolea, lintea sunt bogate in fier. Diferit fata de cel din carne, insa. Poarta numele de fier non-hemic, iar procentul in care il absorbim din hrana este de cel mult cinci la suta.
Apropo de acest aspect. Ati auzit, din copilarie, ca e bine sa mancati spanac...pentru aport de fier.
Dr Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Mincam degeaba. Punct! Cele doua surse trebuie mincate in combinatie.”. Mai exact - carne plus funze. Peste plus lamiie, mazare plus carne.
Muschiul de vita taiat corect – adica nu pe nerv - se face in 2 minute la tigaie. Este o sursa excelenta de fier. Dar... scumpa. Cea mai ieftina sursa are si cel mai mic pret dintre toate produsele de carne. E vorba de organe. In afara de creier si rinichi, pline de colesterol, celelate organe sunt excelente.
Din acest punct de vedere, tochitura romaneasca , cu organe si muschi este preaparatul perfect.
Inclusiv pentru copii, o data pe saptamina.
Pe de alta parte, nu va culcati pe o ureche daca analizele indica o anemie. Nu apare doar prin deficit de fier in alimentatie. Ci este consecinta unei boli cronice - diabet ori boli autoimune. Dar si rezultatul unor singerari din interior... pe care nu le vedeti. Odata eliminata sau tinuta sub control cauza - adica boala - propriul organism are capacitatea de a se autovindeca de anemie. Isi va produce singur singele necesar in aproximativ trei luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: carne, alimentatie, muschi, anemie, spanac, vegetarieni, fier,
Dată publicare:
26-02-2017 11:08