Romanii cresc de la un an la altul zaharul si grasimile consumate. Alimentele nesanatoase preferate de populatie
Mancam mai mult zahar, mai multa carne si mai multe oua si margarina. Asta arata bilantul alimentar facut de Institutul National de Statistica.
Datele dezvaluie un profil nu tocmai sanatos al romanului, care este aproape opus curentelor tot mai populare vegane, vegetariene sau dietelor. Imbucurator este ca a crescut consumul de fructe, dar nu romanesti, ci exotice.
Consumul alimentar este calculat de Statistica in grame pe zi de persoana. Iar printre cele mai populare alimente ar fi zaharul. Mancam cu 2 grame si jumatate pe zi mai mult de la un an la altul. Grasimile sunt si ele tot in crestere, desi exista de ani buni mesaje publice de avertizare.
Un alt aliment preferat in Romania este cartoful: 226 de grame pe zi. Creste, in schimb, consumul de orez si legume precum varza, radacinoasele si tomatele. La rosii, peste 42% din cantitatea de pe piata provine din Turcia, Spania, Italia si, mai nou, Albania si Iordania. Per total, importul de legume a fost de 10 ori mai mare decât exportul.
Fructele ne salveaza intr-un fel alimentatia saraca in vitamine. Creste usor consumul, mai ales la piersici si nectarine, dar si fructe exotice.
Si cum la noi exista chiar o zicala - "cea mai buna leguma-i porcul" - suntem tot mai mari consumatori de carne. Puiul si pestele au valori in crestere. Am mancat peste 5,1 miliarde de oua in 2015, cu 300 de milioane mai multe ca in 2014. Pare ca n-am mai baut insa atat de mult lapte, dar tot consumam cate 3 pahare pe zi.
Din pacate, mancam doar 2 grame de unt pe zi, de persoana, fata de 8 grame pe zi de margarina. Datele furnizate de Institutul National de Statistica sunt valabile pentru 2015.