Carnea este recomandata intr-o alimentatie echilibrata. Cum trebuie preparata pentru a nu avea potential cancerigen
Ce este mai bun? Un gratar fad sau delicioasa carne prajita in tigaie? Nu va grabiti cu un raspuns! In ciuda miturilor, ambele sunt la fel de toxice! Argumentele vin la "Ce se intampla, doctore?"
Nu va grabiti sa mergeti pe cea de-a doua varianta. Cum de altfel nu trebuie sa luati de sfant gratarul. In ciuda miturilor, ambele sunt la fel de toxice! Motivele insa difera. Cum trebuie consumata atunci carnea? Mai ales ca toata lumea o recomanda pentru o alimentatie echilbrata!
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Gratarul romanesc sau carnea prajita in tigaie dau nastere unor hidrocarburi aromatice similare cu cele pe care le gasim in petrol si sunt dovedite ca pot produce aparitia cancerului."
Hidrocarburile aromatice policiclice se gasesc in uleiuri, carbuni si gudroanele din tigari. Sunt produsi secundari, rezultati la arderea combustibililor. Ii produce asadar si gratarul la foc direct, dar si prajeala in ulei. In acest caz, carnea este atat de gustoasa pentru ca apa din ea se evapora. In acelasi spatiu intra uleiul.
Si atunci cum trebuie gatita carnea corect? La cuptor, fiarta sau uscata natural. Cruda, conservata in sare - prosciutto crudo, spre exemplu. Cam cat sa mancam? Doua parti de legume la o portie de carne de 100 de grame. Evolutia ne spune sa ne limitam la o doza de carne rosie pe saptamina. In restul zilelor - peste, pasare sau deloc.
De ce atat de putina carne rosie? Pentru ca vine la pachet cu multe grasimi concentrate intre fibrele musculare. Grasimea ingerata inseamna productie de bila la foc continuu.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: "Bila contine acizi biliari, care sunt cancerigeni. Daca mancam multa grasime vom aveam multi acizi biliari si care vor stagna multa vreme in intestine."
Dr. Serban Damian, medic nutritionist: "Organimul poate sa faca fata excesului pana la un punct cand se imbolnaveste. Apar modificari in analize, dar nu pentru ca ai mancat acum doua zile in exces, ci de-a lungul timpului."
Totusi, pe langa consumul exagerat de carne rosie prajita sau la gratar mai trebuie vreo 70 de mutatii genetice pentru a vorbi despre aparitia unui cancer de colon, spre exemplu. Procesele sunt complexe si inca nestiute. Sa nu dam deci vina pe mancare si sa pastram moderatia!
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, carne, nutritie, gratar, grasime, csid, bila,
Dată publicare:
24-11-2016 09:13