Cartoful, obligatoriu pe masa de Sarbatori. De ce a fost denigrat si exclus pe nedrept din diete acest aliment
Ne apropiem de sarbatori bogate alimentar. Si va spunem ca, in aceasta perioada, incarcata de specialitati de carne, sa nu uitati cartofii. Nu la aceeasi masa, insa.
Contrar credintelor populare, cartofii nu ingrasa. Ba chiar sunt o sursa excelenta de nutrienti si minerale alcaline, la fel ca varza. Desfiintam impreuna toate miturile legate de acest aliment de baza, incorect exclus din diete.
Dr. Cristina Balanescu, medic nutritionist: „Totul a pornit cu denigrarea cartofului de la faptul ca sub forma de cartof prajit este intr-adevar daunator, poate fi toxic pentru organismul nostru”.
Conf. Dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: „Prajeala in sine este un proces care genereaza astfel de substante cancerigene iar asociere cu carnea este nepotrivita.”
Cartoful contine glico-alcaloizi. Gatitul la temperaturi de peste 170 - cum se produc la prajire - distruge partial acest substanta, care devine toxica. Dar cartoful fiert sau copt devine un aliment obligatoriu in perioade in care consumati multe produse din carne.
Singura regula este ca acest aliment-minune sa NU fie consumat alaturi de carne, ci intr-o masa separata. Care ar fi explicatia? Carnea produce un mediu acid – ne referim la singe si limfa. Pe de alta parte, cartoful mincat dimineata, intr-o salata cu legume spre exemplu, are un puternic efect alcalinizant. Si este obligatoriu, in aceasta perioada, tocmai pentru echilibru.
De altfel, si in cel mai drastic regim, cel recomandat in diabet, cartoful copt in coja sau fiert e permis in cantitati de pina la 200 de grame zilnic. Si face parte dintr-o dieta rationala.
Dr. Marlena Pascu, medic primar diabet si nutritie: „Daca mama sau tata are diabet imi voi invata copilul sa faca miscare, sa manince rational si sa incerce sa priveasca viata un pic mai lejer”.
Este exact recomandarea pentru perioade incarcate alimentar, asadar stresante metabolic.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, carne, nutritie, cartofi, diabet, masa, alimentatie, cancerigen,
Dată publicare:
19-12-2015 08:54