Adevarul despre legumele si fructele BIO. Un veteran din Afganistan povesteste cum a ajuns sa lupte cu melcii fara cochilie

×
Codul embed a fost copiat

Cu totii ne-am dori sa cumparam alimente de inalta calitate, ecologice. Doar asa ne recomanda nutritionistii, nu? In fata unui raft doldora de produse etichetate drept "bio", cu preturi ridicate, apar insa intrebarile.

''De unde stim ca acestea chiar respecta normele europene?" "Care sunt aceste standarde?" "Putem fi siguri ca un producator care a obtinut toate avizele nu vinde si alimente provenite din agricultura conventionala?" Plecam astazi din magazin si facem o excursie pe camp, unde frunzele nu sunt bombardate cu pesticide si insecticide, ci doar mangaiate de razele soarelui.

Dr. Serban Damian,medic nutritionist: “E important sa stii cum au fost cultivate, cum au fost crescute plantele, animalele pe care le consumi, carnea. Tu, ca si consumator, ce poti sa faci? Sa te duci intr-un magazin unde stii ca au fost aduse produse de la anumit producatori si sa nu cumperi de pe marginea drumului”.

450 de tipuri de chimicale sunt folosite in agricultura conventionala. Cum poate sti un simplu consumator ca ceea ce cumpara e natural? Parasim rafturile si mergem la producatorii unor alimente ecologice cu grad ridicat de perisabiltitate: legumele.

Marin Dumbrava a lasat armata pentru agricultura. Sub soarele puternic, sapca primita in Afganistan face toti banii. Spune ca trateaza pamintul doar cu ingrasaminte organice. Dar planta e atacata din toate partile. Acum, lupta cu limacsii, melcii fara cochilie. Are voie doar sa ii pacaleasca, conform normelor europene. Si sa ii atraga in alte parti, de exemplu spre un butoi cu bere. Le plac si gustul si mirosul, dar pier in alcool.

Citește și
Paine
Paine cu manusi chirurgicale, insecte sau excremente de animale. Dezvaluirea alarmanta facuta de inspectorii sanitari
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Totusi, aducerea unor butoaie de dimensiuni considerabile, necesare suprafetelor mari, costa. Alternativa? Sa ii adune noaptea la lumina lanternei. Apoi ii pune intr-o galetusa cu apa si ii lasa la macerat. Maceratul se foloseste, ulterior, pe post de ingrasamint organic. Munca e migaloasa. Iti trebuie si timp si bani ca sa respecti regulamentele impuse de Uniune.

Marin Dumbrava spune ca “la un producator onest, intr-o cultura ecologica, frunza poate sa fie gaurita, ciupita si pretul mai mare. Dar clientul se duce si se orienteaza acolo unde e mai mare si mai frumos”.

A nu se intelege ca legumele ecologice sunt neaparat pipernicite. Rosia romaneasca, de exemplu, este mare...genetic, nu datorita chimicalelor.

Odata culese, legumele trebuie distribuite in aceeasi zi cumparatorului. Se degradeaza rapid.

Eu nu stiu cum au diferite magazine de specialitate salata adusa de la mii de kilometri”, spune Marin Dumbrava. “De la producator a fost culeasa, dusa intr-un depozit, luata cu avionul, dusa iar intr-un depozit apoi in magazine. Vorbim de citeva zile, eu imi pun problema de citeva ore”.

La intrebare ar trebui sa raspunda organismele de control. Din 2010, pe orice produs de provenienta ecologica trebuie sa exista siglele AE si Uniunii Europene pentru respectiva categorie. Asa ca orice producator trebuie sa depuna la Ministerul Agriculturii documentele care atesta intentia sa. Apoi, semneaza un contract cu una dintre cele 14 firme atestate de institutie sa inspecteze si sa certifice solicitarea.

Produsele de la raft vor purta si codul organismului care verifica autenticitatea. Spre exemplu RO -ECO - 001 sau RO -ECO 005 si tot asa.

Elena Tatomir, director general Ministerul Agriculturii: “Pot sa preleveze probe de sol pentru a avea certitudinea ca e liber de substante chimice. Una dintre conditiile pentru care acest firme pot sa fie certificate de Ministerul Agriculturii - trebuie sa aiba un contract cu un laborator care face aceste analize care demonstreaza ca produsele respective sunt ecologice. Mai exista si verificarea de catre autoritatile noastre care fac supravegherea acestor organisme. Merg direct la producator, aceste inspectii sunt anuntate sau spontane, daca noi avem suspiciuni”.

Ajungem la unul dintre… detectivii de produse bio. Mai exact la una din cele 14 firme acreditate de Minister. Responsabilii verifica terenul, vecinatatea, semintele, documentele contabile si avizele de insotire a marfii solicitantului. Cer analiza biologica - daca identifica vreun risc de contaminare din culturile din vecinatate sau daca datele coroborate ii ridica suspiciuni.

Damian Dragomir, inginer agronom: “Porumbul se pune in pungi din astea care au auto-sigilare si in momentul cind ai vrea sa le deschizi se distrug si se duc la laboratorul acreditat - care deocamdata in Romania nu poatesa faca analize complete”. Asa ca...Damian Dragomir lucreaza cu un laborator din Bulgaria care verifica daca nu cumva produsul eco e "ajutat" de chimicale.

Tot firmele-detectiv se asigura ca producatorii nu vand, sub protectia certificatului bio, cantitati de marfa din agricultura conventionala. Tentatia profitului rapid este mare: iei kilogramul de cartofi cu 80 de bani si-l vinzi "eco", cu 9 lei.

La ora actuala, in Romania, exista cam 13.000 de producatori si procesatori de produse bio. Toti pot fi gasiti pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Acum, mergeti pana la piata. Cine controleaza daca in gradina in care au crescut morcovii nu a fost turnat o jumatate de sac de azotat? Si cine garanteaza pentru asta? De ce e important? Radacinoasa cu pricina inglobeaza si concentreaza toate substantele chimice din sol. Vorbim despre un produs de baza in procesul de diversificare la sugari.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Rosiile romanesti au din nou gust, dar si un pret pe masura. Ce risca cei care nu pot demonstra ca produsele lor sunt
Rosiile romanesti au din nou gust, dar si un pret pe masura. Ce risca cei care nu pot demonstra ca produsele lor sunt "bio"

Vis implinit pentru toti cei care au nostalgia rosiilor cu gust din copilarie. De anul acesta au revenit in piete, cu precizarea ca sunt si de 5 ori mai scumpe decat suratele lor fara aroma si parfum.

Paine cu manusi chirurgicale, insecte sau excremente de animale. Dezvaluirea alarmanta facuta de inspectorii sanitari
Paine cu manusi chirurgicale, insecte sau excremente de animale. Dezvaluirea alarmanta facuta de inspectorii sanitari

Painea noastra cea de toate zilele nu tine mereu de foame. Unui bucurestean, de exemplu, i-a trecut pofta de-a dreptul dupa ce a gasit o manusa intr-o specialiate bio cu seminte.

Siropurile naturale bio, o afacere profitabila pentru producatorii romani. Pretul la care ajunge o singura sticla
Siropurile naturale bio, o afacere profitabila pentru producatorii romani. Pretul la care ajunge o singura sticla

O afacere dulce aduce profituri producatorilor din Romania. Siropurile naturale bio, fie ca sunt din muguri de brad, mure sau alte fructe de padure, ori din plantatii de lavanda sau trandafiri se vand foarte bine, in special in strainatate.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.