Siropurile naturale bio, o afacere profitabila pentru producatorii romani. Pretul la care ajunge o singura sticla
O afacere dulce aduce profituri producatorilor din Romania. Siropurile naturale bio, fie ca sunt din muguri de brad, mure sau alte fructe de padure, ori din plantatii de lavanda sau trandafiri se vand foarte bine, in special in strainatate.
Savurtoasele produse din gradinile si muntii nostri ajung pana la Bruxelles si pot fi cumparate si la noi din targurile de produse traditionale.
Domnul Valentin din Brasov este cantor la biserica. De doi ani s-a transformat in agricultor rafinat: are 1200 de butasi cu trandafiri de Damasc.
Valentin Velican, producator: "Are in primul rand proprietati antiseptice foarte importante. Siropul de trandafir este foarte bun pentru aftele bucale, pentru infectii, este un produs cautat pentru ca este un produs ecologic".
Gabriela a accesat fonduri europene acum 5 ani ca sa cultive lavanda. Adusa tocmai din Olanda, planta este ingredientul esential al multor produse cosmetice si ornamentale, dar pana acum nu se gasea si sub forma de sirop.
Limonada cu sirop de lavanda are succes in multe restaurante din tara si din strainatate.
La mare cautare sunt si siropurile din fructe de padure. O gospodina din Maramures ne invata si o reteta.
Letitia Haim: "La 5 kilograme de mure punem zahar si le punem la fiert. Cand sunt fierte, le punem intr-o cratita, le framantam bine cu sare de lamaie si lasam pana a doua zi cand trecem prin tifon si ce rezulta punem la fiert".
Siropurile din muguri de brad, catina sau zmeura sunt vandute cu preturi intre 14 si 30 de lei. Iar pe producatori ii gasiti la targurile de produse BIO din toata tara.