Rosiile romanesti au din nou gust, dar si un pret pe masura. Ce risca cei care nu pot demonstra ca produsele lor sunt "bio"
Vis implinit pentru toti cei care au nostalgia rosiilor cu gust din copilarie. De anul acesta au revenit in piete, cu precizarea ca sunt si de 5 ori mai scumpe decat suratele lor fara aroma si parfum.
Sotii Dragu din Tia Mare, judetul Olt, au asteptat doi ani pana cand rosiile lor au avut din nou gust. In tot acest timp n-au mai tratat pamantul si au investit intr-un solar experimental care are si incalzire. Asa ca au treaba indiferent de anotimp.
Cum plantele nu sunt stropite, de daunatori se ocupa niste insecte speciale, numite de fermieri si pradatori. Pana si polenizarea se face cu intermediari: o familie de bondari introdusi in solar.
Toate aceste investitii au umflat insa pretul rosiilor pana la 10 lei pe kilogram. Chiar si asa, in piata din Sighisoara, unde isi vand marfa, nu duc lipsa de clienti.
La fel se lauda si gospodarii din Cotorca, judetul Buzau. Pentru a obtine legume ecologice, solul in care acestea sunt plantate trebuie sa nu aiba niciun fel de chimicale. De asemnea, sunt folosite doar ingraminte naturale cum ar fi lucerna si ea crescuta pe un sol fara chimicale - in conditii 100% ecologice. Tratamentele si inlaturarea buruienilor sunt facute mecanizat sau manual. in Buzau, rosiile netratate sunt de trei ori mai scumpe decat cele obisnuite.
Pentru legumele ecologice, producatorii obtin un certificat anual. Cei care vind legume eco, bio sau organice fara hartie la mana vor fi amendati cu 30 de mii de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, rosii, eco, bio, gust, piete, ingrasaminte, buruieni,
Dată publicare:
05-07-2015 17:49