Subiecte Limba Română BAC 2019. Ce au avut de rezolvat elevii la real și uman
Subiecte si Barem Română BAC 2019. Subiectele si Baremul la limba română, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019, a fost publicat de EDU.ro. Vedeți mai jos cum se rezolvau subiectele.
UPDATE La testul de luni, de la limba română, Arghezi, Blaga, Bacovia şi Barbu le-au dat bătăi de cap candidaţilor care nu s-au pregătit temeinic. Mulţi absolvenţi au fost prinşi cu fiţuici ascunse în mâneci, şi telefoane mobile, în buzunar.
UPDATE Reacțiile elevilor după ce au ieșit din examen
Arghezi, Blaga, Bacovia şi Barbu au oferit subiectele cele mai ample de literatură, la examenul de Bacalaureat din acest an. Peste 136.000 de absolvenţi de liceu s-au prezentat la prima probă scrisă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La Timişoara au fost emoţii mari la proba maturităţii. Unii elevi au fost confuzi în timpul examenului. Dar şi după predarea lucrării.
„Bacovia, Plumb
Ce ai scris?
Cam 200 de cuvinte, Bacovia.
Ai numărat cuvintele?
Cam aşa ceva
Dă-ne câteva exemple despre ce ai scris la Bacovia
Pffff... păi am scris că e un DRAMATURG, că... nu ştiu să...
Dar e poet Bacovia
Păi da
Nu dramaturg. Dramaturg este cel care scrie piese de teatru
Da... na”
“Ce ţi-a picat?
Fața, în principiu, subiectul trei a fost mai delicat, a picat poezie
Ce ai scris?
Nu am scris nimic, nu am apucat.”
Mai multe reacții ale elevilor vedeți aici.
UPDATE Portarul Ionuț Andrei Radu a ghicit subiectele la română
Revenit în ţară după semifinala EURO U21 cu Germania, portarul Andrei Radu a mers la mare să se relaxeze, dar nu i-a uitat pe colegii lui care dau examenul de Bacalaureat. Întrebat cu o zi înainte ce va pica, Radu a scris pe Instagram: "Poezie 100%!".
Portarul de la Genoa a avut dreptate. Tudor Arghezi, Ion Barbu, George Bacovia şi Lucian Blaga le-au picat elevilor.
UPDATE Un candidat care susţinea proba scrisă la Colegiul "A. I Cuza" din Corabia a fost eliminat din examen după ce a fost surprins în timp ce încerca să copieze folosind telefonul mobil.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Mirela Paraschiv, a precizat că la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea de limba şi literatura română, s-au înscris 2.528 de candidaţi şi au participat 2.384 de candidaţi.
UPDATE Barem limba română Bacalaureat 2019 - Profilul Real
UPDATE Barem limba română Bacalaureat 2019 - Profilul Uman
UPDATE Subiecte limba română Bacalaureat 2019 - Profilul Real
UPDATE Subiecte limba română Bacalaureat 2019 - Profilul Uman
UPDATE Un elev din Timişoara a dat un răspuns spontan şi extrem de amuzant, după ce ieşit de la Bac 2019. Răspunsul lui îl vedeți AICI.
UPDATE Subiecte la Limba si Literatura Română Profil Real
UPDATE Elevii au repetat până în ultima clipă, în curtea şcolii, dupa fişe, dosare şi cărţi de comentarii, de care s-au despărţit cu greu, înainte să intre în clase pentru proba la limba si literatura romana.
UPDATE Subiectele de la proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat sunt diferite, în funcție de profilul liceului absolvit și de filiera acestuia. Elevii liceelor teoretice, profilul Real, precum și cei care au terminat licee tehnologice și liceele vocaționale (mai putin cele de profilul pedagogic) au avut de realizat un eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga.
Pentru absolvenții profilului Umanist și pentru cei de profilul Pedagogic, subiectele de la Limba și literatura română au avut ca cerință realizarea eseului referitor la un text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.
La Subiectul al II-lea, candidații la Bacalaureat au avut de argumentat perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu.
Un alt subiect a avut ca cerință realizarea unui text argumentativ despre importanța pregătirii înaintea susținerii unui discurs.
Subiectul I punctul A a cuprins 5 cerințe, formulate pe baza unui fragment la prima vedere din “Amintiri de la Junimea din Iași”, de George Panu, scrie Edupedu.ro!
UPDATE Proba scrisa la limba si literatura romana, la Bacalaureat 2019 s-a incheiat dupa 3 ore de examen. Pe edu.ro, dar si pe stirileprotv.ro urmeaza sa fie publicat baremul de corectare pentru subiecte.
UPDATE Elevii de la profilul uman au avut de ales la subiectul al treilea o poezie scrisă de Tudor Arghezi sau Ion Barbu, la Bacalaureat 2019. Cei de la profilul real au avut poezie de George Bacovia sau Lucian Blaga.
UPDATE Marti se desfasoara proba la Limba Maternă (2 iulie 2019), proba obligatorie a profilului (3 iulie 2019) și proba la alegere a profilului (4 iulie 2019), urmând ca în data de 8 iulie 2019 să fie afișate rezultatele la Bacalaureat 2019.
UPDATE Elevii au la dispozitie 3 ore pentru rezolvarea subiectelor la limba si literatura romana. In cursul zilei, pe edu.ro, dar si pe stirileprotv.ro vor fi afisate subiectele, precum si baremul la proba scrisa de azi la Bacalaureat 2019.
UPDATE Subiectele la română au ajuns în sălile de examen. Proba scrisă la Bacalaureat a început de 15 minute.
UPDATE Examenul la Bacalaureat 2019, la proba scrisă de limba şi literatura romană a început.
UPDATE Accesul elevilor în centrele de examen la probele scrise s-a facut în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Acum, elevii asteapta subiectele la limba si literatura romana, la Bacalaureat 2019. Examenul incepe la ora 09:00.
Examenul de bacalaureat a început în 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), a continuat, în zilele de 7, 10 şi 11 iunie cu evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se desfăşoară evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.
Cum se desfășoară probele scrise de la BAC 2019
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul orar 7,30 - 8,30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
"Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen", precizează MEN.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Nu este permis accesul cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
"În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului", informează aceeaşi sursă.
MEN reaminteşte că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Calendar Bacalaureat 2019
Probele scrise vor începe luni cu Limba şi literatura română, informează Ministerul Educaţiei Naţionale.
Marţi se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă - E)b) - maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană şi italiană, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului - E)c).
Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării - E)d), este programată joi, 4 iulie.
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 8 iulie (ora 12,00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00-16,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie.