Masina care isi gaseste proprietarul si optiunea salvatoare in cazul in care adormi la volan. Cat te costa sa le conduci

Dată publicare: 22-04-2015 18:04
Dată actualizare: 25-04-2015 07:03


Masinile viitorului ne surprind cu tehnologie inalta si comenzi controlate prin gesturi. Noile modele conduc singure si ii ajuta pe soferi sa-si aleaga restaurantul la care vor sa manance.

Iar la plecare, vin singure la sofer, atunci cand sunt chemate. Toate aceste optiuni costa insa mult peste dotarile standard.

In orasele mari in care infrastructura NU ne vine in ajutor, daca ne luam ochii de la drum, in doar o secunda, putem lovi pe cineva. Ford Mondeo ne ofera sistemul lane assist - adica un fel de pilot automat care ne ajuta sa tinem drumul drept. Totul pentru 35 de mii de euro.

"Daca adormi, tremura volanul si daca tot nu te uiti te aduce inapoi pe banda ta. Daca iti schimbi stilul de condus, masina te avertizeaza ca e timpul sa bei o cafea", spun cei de la Ford.

Comenzile vocale au trecut si ele deja de la stadiul de convorbiri telefonice la obtinerea unor informatii utile.

Si Ford Focus are o functie interesanta : masina ne gaseste toate restaurantele din zona si ne ajuta sa ajungem la ele ori sa sunam pentru o rezervare. Din pacate insa functia nu iti spune si cat de buna e mancarea.

"Asta a fost prima avertizare apoi a doua, ma avertizeaza sa preiau controlul volanului. Uite, m-a adus pe banda mea, acum a si intervenit, a franat. Si pentru ca nu am pus deloc mana pe volan m-a oprit, pe avarii", spune Cosmin otopeanu, specialist vanzari VW Passat.

Se numeste emergency assist, il gasim la Volkswagen Passat si este o forma avansata de pilot automat care, spre deosebire de cel de la Ford, opreste masina atunci cand computerul intuieste ca soferul nu mai este apt sa conduca. Si ramane pe avarii in mijlocul strazii.

O alta functie extrem de utila, mai ales in oras este asistenta pentru drumuri aglomerate. Practic masina se opreste si porneste singura in functie de masina din fata.

Asa nu ne mai enervam in trafic si ne vom simti de parca am avea sofer.

Cu toate aceste dotari, autoturismul ajunge la 55 de mii de euro.

Iar cei de la BMW au pus la punct masina care isi gaseste singura proprietarul, asa cum in basme, calul alb isi gasea tot timpul stapanul.

Masina e conectata la un smartwatch si cu ajutorul gps-ului localizeaza soferul si vine singura la el. Ocoleste pasagerii, vireaza singura si franeaza cand ajunge in dreptul soferului.


VIDEO PROTVPLUS.RO