Dacia Spring, 100% electrică, are 45 de CP și o autonomie de 225 de km

08-12-2020 17:34


Noul model sută la sută electric de la Dacia a fost prezentat marți în premieră şi în România. Dacia Spring va fi cea mai ieftină maşina electrică din Europa şi ar urma să coste între 17 mii şi 18 mii de euro, estimează analiştii auto.

Bateria rezistă 225 de km, promite producătorul, care anunţă şi versiuni diferite pentru car-sharing, şi cargo. Cea din urmă va avea doar două locuri pentru pasageri şi un spaţiu de depozitare mai mare.

Nicolas Leitienne, director marketing Dacia: ''La Dacia credem că orice tip de mobilitate, pentru orice tip de nevoie, ar trebuie să fie accesibil pentru oricine. Haideţi să descoperim maşina! ''

Primul model electric din gamă şi primul model din segmentul mini al mărcii, Dacia Spring are totuşi un aspect care aduce aminte de modelele cross-over, cu gardă la sol înălţată, dar şi un motor mic de 45 de cai putere. Cu o lungime de 3,7 metri, este mai scurtă decât modelul Logan cu aproximativ 70 de cm.

Dacia Spring promite o autonomie de 295 de km dacă vorbim de condus în oraş şi 225 de km în regim mixt. Autonomia creşte însă cu 10% dacă apăsam pe butonul eco, dar în acest caz puterea motorului va fi redusă, iar viteza limitată la 100 de km pe oră.

Bateria se încarcă în cel mult 14 ore, la o priză obişnuită, potrivit producătorului, şi în numai o oră în varianta de încărcare rapidă.

Fiind o maşină de oraş, interiorul nu este foarte spaţios, este prevăzut pentru patru adulţi, dar are destul de multe spaţii de depozitare pentru pasagerii din faţă. Pe de altă parte, portbagajul este generos pentru o maşină din clasa mini. Are o capacitate de 300 de l şi poate ajunge la 600 de l dacă rabatăm bancheta din spate.

Modelul va fi disponibil în trei versiuni.

Dana Copaciu, Brand Manager Dacia: ”O versiune standard, care se adresează marelui public, o versiune de car-sharing care vine echipată cu dispozitive ce permit amplasarea sistemelor de geolocalizare sau deschiderea uşilor maşinii cu ajutorul smartphone-ului şi o versiune cargo pentru micii întreprinzători''.

Preţul pentru România nu a fost încă anunţat oficial.

Adrian Mitrea, Jurnalist Auto: ''Putem să estimăm undeva la 17-18.000 de euro cu tot cu TVA preţ final la client pentru anul viitor. Nu-i o maşină foarte performantă, e o maşină de oraş, fără prea mari pretenţii. Sunt multe elemente care vor părea ieftine la prima vedere, dar aşa şi este, este cea mai ieftină maşina electrică din Europa şi asta trebuie să se regăsească undeva”.

Prin Programul Rabla, ecobonusul pentru maşini electrice poate avea o valoare de cel mult 45.000 de lei, adică 9.250 de euro, dar nu poate fi mai mare de jumătate din valoarea maşinii. Prin urmare, dacă preţul Dacia Spring va fi 18.000 de euro, de exemplu, doritorii vor plăti un preţ final de 9.000 de euro.

Maşina va fi produsă în China, pentru început, dar producătorul nu exclude posibilitatea ca în viitor să fie fabricată şi în România.


VIDEO PROTVPLUS.RO