Liceul la care invatase unul dintre atentatorii sinucigasi din Paris avertizase despre radicalizarea lui. Cum s-a aflat

Ultima actualizare: 29-12-2015 06:59
bilal hadfi

Liceul din Bruxelles la care studiase unul dintre atentatorii sinucigasi din Paris, Bilal Hadfi, avertizase autoritatile scolare cu privire la radicalizarea acestuia.

Informatia nu a fost transmisa mai departe justitiei, situatie anchetata in prezent de politia belgiana.

Hadfi, in varsta de 20 de ani, unul dintre teroristii kamikaze de la Stade de France, luptase in Siria alaturi de jihadisti din Statul Islamic si era cunoscut de Organismul de Coordonare pentru Analizarea Amenintarilor (OCAM) din Belgia, deoarece figura pe o lista cu 800 de indivizi inregistrati pentru ca aveau legaturi cu Siria.

Tanarul atrasese atentia conducerii liceului la inceputul anului, deoarece sarbatorise atacul terorist impotriva publicatiei Charlie Hebdo din Franta, comis la 7 ianuarie 2015. La 27 aprilie, directorul liceului avertizase autoritatile scolare ca Hadfi a plecat in Siria, iar liceul avea un dosar deschis pe numele sau. OCAM ancheteaza in prezent "de ce aceste informatii nu au fost transmise justitiei".

Tentativele conducerii liceului de a preveni autoritatile "au ramas blocate la nivelul administratiei", in ciuda faptului ca profesorii si conducerea scolii "formulasera preocupari grave in legatura cu evolutia lui Bilal Hadfi", a scris cotidianul belgian de limba franceza Le Soir.

"Exprima constant opinii radicale in clasa si fusese invitat de mai multe ori la discutii cu directorul", dezvaluie ziarele De Morgen si Het Laatste Nieuws dupa interviuri cu angajati ai scolii.

De nationalitate franceza, Hadfi traia de ani de zile la Bruxelles impreuna cu familia si invata la liceul Anneessens-Funck din Bruxelles, pana in februarie, cand a renuntat la scoala si a plecat in Siria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO