Grupul care a comis atentatele, recrutat intr-o tara vecina cu Romania. Cum au profitat jihadistii de criza refugiatilor

Ultima actualizare: 09-01-2016 07:12
refugiati in fata garii Keleti din BUdapesta

Salah Abdeslam, ultimul ramas in viata dintre autorii atentatului din capitala Frantei, si-ar fi recrutat complicii printre refugiatii din Gara Keleti.

Abdeslam a venit de doua ori in Ungaria, pe 8 si 17 septembrie 2015, potrivit postului francez de televiziune BFM TV. De fiecare data a condus o masina inchiriata si a parcat in apropierea Garii Keleti din Budapesta, unul dintre punctele-cheie in drumul refugiatilor spre Europa de Vest. Este posibil ca in cursul acestor vizite in Ungaria sa fi format grupul care a comis atentatele din Paris de pe 13 noiembrie, sustine acum presa maghiara

Prima dintre aceste vizite a fost confirmata si de Janos Lazar, seful de cabinet al premierului, responsabil cu coordonarea serviciilor maghiare. „A fost in Gara Keleti si a recrutat o echipa dintre imigrantii care au refuzat sa fie inregistrati, apoi a parasit tara impreuna cu ei”, a afirmat Lazar.

Salah Abdeslam ar fi plecat din Ungaria pe 9 septembrie la volanul aceleiasi masini inchiriare. Autoritatile austriece confirma ca le-a tranzitat tara la acea data impreuna cu alti doi suspecti, Samir Bouzid si Sufian Kayal. Se grabea atat de tare incat la un moment dat ar fi fost surprins de radar circuland cu 196 km/h.

A doua vizita in Ungaria, care pana acum nu fusese confirmata oficial, a avut loc pe 17 septembrie, cu mai putin de doua luni inainte de atentate. Salah Abdeslam a stat atunci aproximativ doua ore in zona garii Keleti. Jurnalistii de la BFM TV presupun ca el l-ar fi intalnit si transportat in Belgia, cu acest prilej, pe creierul atentatelor, Abdelhamid Abaooud, care ar fi venit din Siria ascuns printre refugiati, profitand de faptul ca autoritatile nu au putut sa verifice atent identitatea tuturor migrantilor.

Salah Abdeslam nu a fost prins nici pana acum, fiind singurul supravietuitor al grupului ce a comis atentatele din capitala Frantei. Anchetatorii presupun ca el a reusit sa fuga in Siria.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO