Gloantele nu mai suiera pe campurile unde au murit sute de caprioare. Vezi rezultatele analizelor
Specialistii afirma ca ar putea dura ani de zile pana la refacerea efectivelor de caprioare in zonele unde animalele au murit otravite.
Din aceasta cauza, vanatoarea a fost oprita in zonele Nadab, Iratos si Dorobanti.
„Lucram la un studiu din care sa reiasa in cat timp se vor putea reface efectivele de caprioare. Ar putea dura si ani de zile. Pana cand efectivele nu vor fi mai mari decat cele optime, nu pot fi impuscate aceste animale. Numarul animalelor gasite moarte este mai mare decat cota de recolta nerealizata in acest sezon de vanatoare”, a declarat directorul Asociatiei judetene a vanatorilor si pescarilor sportivi, Nicolae Deme.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pana acum, autoritatile au gasit aproximativ 220 de cadavre pe campuri.
„Nu ne-am intalnit niciodata cu un astfel de fenomen. Eu cred ca a fost o mana criminala, intentia fiind de a ucide caprioarele pentru a nu face pagube in agricultura”, a mai spus Nicolae Deme. El este ingrijorat ca multe cadavre vor fi gasite dupa topirea zapezii, pentru ca operatiunile de evaluare a dezastrului ecologic au fost suspendate imediat ce au inceput ninsorile.
La cererea stirileprotv.ro/vest, Autoritatea Nationata Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a oferit informatii suplimentare privind rezultatele analizelor de laborator facute pe probele biologice luate de la cadavre.
Rezultatele confirma ca animalele au murit intoxicatie cu „raticide anticoagulate”, comercializate sub forma produselor "XN-Nocivo-Harmful Antidote Vitamina K1", "Principio Attivo Anticoagulante" si "Ratex Pep".
„Compusii identificati se acumuleaza in ficat. Dupa ingerare, moartea animalului survine in 2-8 zile. Compusii au toxicitate crescuta pentru mamifere si pasari, fiind clasificati de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in grupa I-a de toxicitate”, se arata in raspunsul ANSVSA.
Cele patru dosare de cercetare penala cu autori necunoscuti au fost trimise procurorilor Tribunalului Arad. Acestia fac cercetari la gestionarii terenurilor agricole pe care au fost gasite cadavrele si la comerciantii otravurilor folosite. Procurorii nu vor insa sa dezvaluie informatii in aceasta faza a anchetei.
Sursa: Pro TV
Etichete: arad, ansvsa, vanatoare, gloante, caprioare moarte,
Dată publicare:
10-02-2012 17:32