EXCLUSIV Campurile mortii, gestionate de un cunoscut om de afaceri aradean
Este unul dintre cei mai mari producatori din sectorul agricol din Romania si gestioneaza terenurile pe care sunt gasite zilnic caprioare moarte.
Este vorba despre Dimitrie Musca, presedintele Combinatului Agroindustrial Curtici. Acesta a recunoscut ca pe terenurile pe care le lucreaza au fost gasite cadavrele din ultimele saptamani. El spune insa ca nu otravurile pentru soareci pe care le foloseste sunt de vina ci “o molima”.
“Folosesc aceleasi plicuri cu otrava din 2003 si nu am avut niciun incident, nicio caprioara moarta. Am pus cantitatile legale, nu mai mult. Va dati seama cat ar trebui sa manance o caprioara ca sa moara otravita, ca substanta e pentru soareci. Acum mor pe capete, iar autoritatile nu-si pun deloc problema ca ar putea fi o molima. Daca e o epidemie, ceva, sunt amenintate si animalele de ferma si totusi nu se iau masuri”, spune omul de afaceri.
Intrebat ce parere are despre moartea caprioarelor, Musca a spus ca acestea s-au inmultit mult in ultimii ani si ca ii produc mari pagube pe cele patru mii de hectare de terenuri agricole pe care le lucreaza.
Cosmarul nu se mai termina! Caprioare gasite moarte pe terenurile altor localitati
“Am socotit ca am pierderi de 800 de tone de grau anual doar din cauza acestor caprioare. Gestionarii fondurilor de vanatoare au vina lor pentru ca nu le hranesc si ele se retrag pe campuri si mananca samanta sau vegetatie”, a spus Musca.
El a afirmat ca vor mai fi gasite 30 – 40 de cadavre in urmatoarele zile pentru ca angajatii sai le-au vazut deja pe campuri.
Referitor la ancheta politiei, Musca a recunoscut ca a fost vizitat de oamenii legii care s-au interesat de substantele pe care le-a folosit la combaterea daunatorilor, dar a refuzat sa faca alte declaratii.
“Sa fiu acuzat oficial si atunci voi spune mai multe”, a declarat omul de afaceri.
UPDATE Numarul cadavrelor gasite a ajuns la aproape 170, dupa ce miercuri dimineata au mai fost gasite 30 pe terenurile de langa Iratos.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Camelia Tuduce, a spus că au fost deschise patru dosare de cercetare pentru “vânătoare prin folosirea substanţelor toxice sau otrăvitoare care conduc la decesul faunei”, afectate fiind trei fonduri de vânătoare. Ancheta nu este îndreptată deocamdată spre nicio persoană, urmând să fie identificaţi şi audiaţi toţi proprietarii care şi-au dat în arendă terenurile.
“Aşteptăm încă rezultatele analizelor de laborator care să confirme substanţa care a cauzat moartea căprioarelor, iar în funcţie de acest rezultat procurorul va dispune continuarea cercetărilor”, a declarat Tuduce.
Imagine de cosmar: zeci de caprioare moarte, dupa ce au mancat iarba otravita