Ziua Regalității. Mesajul Majestății Sale Principesa Margareta de 10 mai 2020: „Speranță și încredere”

principesa margareta
Agerpres

„Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre”, este mesajul Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei.

Custodele Coroanei, Margareta, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia sărbătorii naţionale de 10 mai, că Familia Regală este în gând alături de toţi cei care sărbătoresc Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie, transmite Agerpres.

Ziua Regalitatii. Mesajul Majestății Sale Principesa Margareta de 10 mai 2020
 

"Astăzi este sărbătoarea naţională de 10 Mai. În fiecare an, Palatul Elisabeta deschide larg porţile pentru mii de români din ţară, din Republica Moldova şi din toate colţurile lumii. Din păcate, în acest an nu putem face la fel. Suntem în gând alături de toţi cei care sărbătoresc astăzi Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie. De-a lungul unui secol şi jumătate, toate generaţiile familiei noastre au luat parte la această mare sărbătoare românească a primăverii şi a identităţii naţionale", afirmă MS Margareta.

Custodele Coroanei le urează tuturor românilor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă şi încredere.

"Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre. La mulţi ani!", a mai transmis MS Margareta.

Citește și
palatul elisabeta
Ziua Regalității. Spectacol militar, garden party şi Cupa Reginei la Oină
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ziua Regalității. Care este semnificația istorică a zilei de 10 mai
 

10 mai are pentru istorici o semnificație triplă, semnificație care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului român care s-au întâmplat în această zi.

La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al Romaniei. 11 ani mai târziu, statul român își oficializa independența, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat.

Acestea sunt și motivele pentru care pe data de 10 mai românii au sărbătorit Ziua Națională a României din 1867 până în 1947, când a fost înlăturată monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, dupa cum notează istoricii.

Mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia Zilei Regalității 2020 
 

Independenţa naţională şi instituţia monarhiei rămân în conştiinţa colectivă ca "paşi hotărâtori" pentru consolidarea statului român modern, prosper şi respectat în Europa, a afirmat, duminică, premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Independenţei naţionale şi Zilei Regalităţii.

"Sărbătorim astăzi Ziua Independenţei naţionale şi Ziua Regalităţii, prin care rememorăm trei momente istorice importante pentru destinul statului român modern, petrecute toate pe 10 mai: proclamarea Principelui Carol ca domnitor al Principatelor Unite, în 1866, Independenţa faţă de Imperiul Otoman, în 1877, şi transformarea ţării din principat în regat, în 1881, când Principele Carol a fost încoronat ca primul rege al României. Independenţa naţională şi instituţia monarhiei s-au sedimentat în conştiinţa colectivă ca paşi hotărâtori pentru consolidarea statului român modern, prosper şi respectat în Europa de la începutul veacului trecut", a menţionat premierul.

El a arătat că, "acum, România este din nou în plin proces de consolidare, pe un drum ireversibil, alături de celelalte democraţii europene şi de partenerii strategici, aşa cum şi-au dorit românii, după aproape cinci decenii în care drumul le-a fost deturnat de dictatura totalitară".

Ludovic Orban a afirmat că "Familia Regală a României a fost mereu aproape de români", fiind adevăraţi ambasadori ai intereselor ţării noastre.

"Membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat ţara, iar în perioada post-decembristă au fost adevăraţi ambasadori ai intereselor României. Determinarea, demnitatea şi onoarea de care au dat dovadă în acţiunile lor sunt repere morale pe care societatea le preţuieşte şi bune exemple pentru generaţiile actuale şi pentru cele care ne vor urma", a subliniat premierul.

Orban a subliniat că stă în puterea tuturor românilor de a depăşi situaţia generată de pandemie.

"Şi aşa cum, în trecut, românii au găsit împreună calea spre idealurile lor de libertate, independenţă şi unitate, stă în puterea noastră, a tuturor, să depăşim situaţia generată de pandemie şi să ne urmăm destinul european. La mulţi ani, România! La mulţi ani Casei Majestăţii Sale Custodele Coroanei!", a transmis şeful Guvernului.

Firea a anulat toate evenimentele din Capitală, inclusiv Târgul de Crăciun și concertul de Revelion
 

Revenirea la o viață așa-zis normală se va face în etape sau în unele situații chiar deloc.

În Capitală, de pildă, au fost anulate deja toate evenimentele publice de anul acesta, inclusiv Târgul de Crăciun și concertul de Revelion din Piața Constituției, a declarat Gabriela Firea într-un interviu pentru Știrile Pro TV. Pe de altă parte, Primăria a cerut aprobare pentru redeschiderea parcurilor. Atenție însă, locurile de joacă ar putea rămâne în continuare închise. Se pregătesc și măsuri speciale pentru evitarea aglomerației din mijloacele de transport în comun.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Garden Party la Palatul Elisabeta. Sute de invitați au sărbătorit Ziua Regalității
Garden Party la Palatul Elisabeta. Sute de invitați au sărbătorit Ziua Regalității

Ani de zile dupa Revoluție, oamenii au scandat pe 10 mai numele Regelui Mihai. Căci ziua regalitatii, care odinioară, inainte de venirea comuniștilor, era Ziua naționala a României, a marcat multe generații.

Ziua Regalității. Spectacol militar, garden party şi Cupa Reginei la Oină
Ziua Regalității. Spectacol militar, garden party şi Cupa Reginei la Oină

Ziua Regalității. Spectacol militar şi depunere de flori vor marca Ziua Regalităţii în Piaţa Palatului din Bucureşti. În cursul zilei de vineri vor fi organizate şi o petrecere în grădina Palatului Elisabeta, precum şi instituirea Cupei Reginei la Oină.

Fostul principe Nicolae, despre relațiile cu membrii familiei regale. ”Nu sunt cele mai bune”
Fostul principe Nicolae, despre relațiile cu membrii familiei regale. ”Nu sunt cele mai bune”

Aflat în judeţul Arad de Ziua Regalităţii, Fostul principe Nicolae a spus că relaţiile cu familia regală nu sunt bune, în continuare, informează news.ro.

10 mai - Ziua Regalitatii. Cum a marcat Casa Regala acest moment istoric si care este starea de sanatate a Regelui Mihai
10 mai - Ziua Regalitatii. Cum a marcat Casa Regala acest moment istoric si care este starea de sanatate a Regelui Mihai

Romania sarbatoreste, miercuri, Ziua Regalitatii, adica 151 de ani de cand principele Carol de Hohenzollern a ajuns pe pamant romanesc si avea sa puna bazele Romaniei moderne.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.