DOSARUL ICA. Voiculescu a obtinut o noua amanare dupa 10 ore de audieri. Urmatorul termen: 4 august

×
Codul embed a fost copiat

Dosarul privatizarii Institutul de Cercetari Alimentare, in care, luni, au fost audiati inculpatii, timp de circa zece ore, a primit un nou termen de judecata, respectiv data de 4 august, cand ar urma sa dea declaratii martorii.

In timpul audierilor de luni, Dan Voiculescu a declarat ca ar fi neplacut sa fie condamnat la inchisoare cu executare, iar in fata judecatorilor si-a sustinut nevinovatia si a afirmat ca NU sunt probe in dosar.

EVENIMENTELE DE LUNI, 7 IULIE
- Curtea de Apel a stabilit un nou termen - 4 august
- Avocatii lui Dan Voiculescu cer urgentarea stramutarii dosarului
- Gheorghe Mencinicopschi este audiat
- Dan Voiculescu a raspuns presei la iesirea de la audieri
- Judecatorii pun intrebari despre Crescent
- Voiculescu sustine ca procurorii i-au intimidat pe martori
- Dan Voiculescu spune ca nu exista probe impotriva lui
- Voiculescu o ameninta pe Monica Macovei cu un proces
- ISTORICUL DOSARELOR LUI DAN VOICULESCU

-Ora 21:30 Termenul de 4 august a fost stabilit de completul format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucuresti. Luni, instanta a audiat majoritatea inculpatilor, acestia sustinand ca sunt nevinovati. Astfel, Dan Voiculescu a aratat ca stie ce invinuiri ii sunt aduse in dosarul ICA, dar nu le recunoaste, sustinand ca procurorul de caz a intimidat martorii, ca s-a stabilit un prejudiciu fals si ca au disparut 40 dintre volumele de material probatoriu. Fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la randul sau, ca nu a obtinut niciun avantaj de pe urma privatizarii ICA, precizand ca nu este "omul de casa al lui Voiculescu".

Audiat, si el, tot in calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a spus ca daca ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat in procedura de insolventa si de faliment, in baza legilor de la acea vreme. Inainte de audierea inculpatilor, avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut ca dosarul ICA sa fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivand ca cei doi magistrati din aceasta cauza au fost desemnati in 26 iunie, cand acestia erau inca judecatori la Tribunalul Bucuresti.

Citește și
Dan Voiculescu
Milionul de euro de la Dan Voiculescu invocat de Capatana in dosarul "Mircea Basescu". Omul de afaceri ameninta cu tribunalul
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mateut a precizat ca la 26 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis noii membri ai acestui complet, desi acestia erau atunci judecatori la Tribunalul Bucuresti si au venit la CAB din 1 iulie, cand au si inceput judecarea dosarului ICA. Cererea a fost sustinuta si de ceilalti avocati din dosar, in final fiind respinsa de instanta, care a trecut la audierea inculpatilor.Avocatul lui Voiculescu a cerut judecatorilor schimbarea incadrarii faptelor pentru care este judecat clientul sau, din spalare de bani in tainuire, pedeapsa maxima pentru aceasta din urma fiind de cinci ani. Solicitarea va primi un raspuns din partea instantei la urmatorul termen al procesului.

- Ora 19:30 In fata judecatorilor a dat explicatii si Sorin Pantis, fostul ministru al Comunicatiilor si fost director executiv al Grivco, societata controlata de Dan Voiculescu. Pantis este acuzat ca a majorat capitalul ICA cu acte false.

Este posibil ca dupa audierea martorilor sa se dea un nou termen pentru concluzii din partea avocatilor.

- Ora 17:45 Dupa o scurt pauza, audierile se reiau cu Grigore Marinescu, tot fost cenzor al ICA.

- Ora 17:00 Este audiat inculpatul Alexandru Petre, fost cenzor al Institutului de Cercetari Alimentare

- Ora 16:45 Dan Voiculescu va depune la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), marti 8 iulie, o cerere pentru ca stramutarea dosarului privatizarii ICA sa fie decisa mai rapid. Initial, decizia in acest sens fusese stabilita pentru data de 24 septembrie, insa aparatorii lui Dan Voiculescu vor ca ICCJ sa ia o hotarare mai repede. Vezi aici ce consecinte ar avea stramutarea pentru decizia in dosarul ICA.

Cererea va fi depusa de avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut, care a si facut anuntul pe acest subiect. Avocatii lui Dan Voiculescu au inaintat solicitarea de stramutare dupa ce la termenul din 1 iulie al procesului au sesizat faptul ca noul presedinte al completului de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) nu este impartial. Cererea de stramutare a fost inregistrata in 4 iulie la instanta suprema, iar termenul de judecata a fost stabilit pentru 24 septembrie.

- Ora 16:35 Este audiat profesorul Gheorghe Sin, reprezentantul Academiei de Studii Agricole in Adunarea Genarala a Actionarilor din ICA

- Ora 16:00 Sendinta s-a reluat, judecatorii il audiaza pe inculpatul Constantin Baciu, membru al Adunarii Generale a Actionarilor a ICA.

- Ora 15:20 Audierea lui Gheorghe Mencinicopschi s-a incheiat, completul de judecata a luat pauza.

- Ora 15:00 Audiat de judecatori, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, a declarat: "Nu am luat cu imprumut 1 miliard de lei vechi in anul 2003 si nu stiu de ce am afirmat in fata organelor de urmarire penala ca am imprumutat aceasta suma de bani." El a spus si ca nu cunoaste detalii despre privatizare, deoarece in perioada acesteia "s-a retras in activitatea stiintifica", desemnand un subaltern.

- Ora 13:45 La iesirea de la audieri, Dan Voiculescu a raspuns la intrebarile jurnalistilor. Acuzat ca ar fi pe o lista de “oligarhi" realizata de ambasada SUA, omul de afaceri a spus ca “Oligarhii mai au si lucruri bune, asigura locuri de munca. Eu sunt pensionar, nu mai sunt nici macar oligarh”.

Voiculescu a declarat ca indiferent de verdict, nu pune la indoiala profesionalismul judecatoarei Camelia Bogdan. Intrebat de ce avocatii au mai cerut, in aceste conditii, revocarea completului de judecata, Voiculescu a spus ca probabil au avut motive juridice care i-au determina sa solicite acest lucru. "Toate intrebarile au fost absolut corecte, fara niciun fel de tendinta, fara niciun fel de incercare de a ma incurca", a spus omul de afaceri.

Eu nu fac combinatii”, a precizat Dan Voiculescu, referindu-se la o declaratie din timpul audierilor. El a mai spus si ca actiunea in justitie impotriva Monicai Macovei pe care a anuntat-o de dimineata nu e o incercare de a devia atentia de la dosarul ICA.

- Ora 13:40 A inceput audierea lui Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA in momentul privatizarii Institutului

- Ora 13:30 Audierea lui Dan Voiculescu s-a incheiat, omul de afaceri a anuntat ca pleaca de la proces

- Ora 13:10 Voiculescu a spus ca nu mai era nici la Crescent, nici la GRIVCO atunci cand a avut loc privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare

- Ora 12:40 Judecatoarea Camelia Bogdan i-a cerut lui Dan Voiculescu sa faca precizari privind rolul sau in compania Crescent, incepand de la infiintarea acestia in 1984

- Ora 12:30 Dan Voiculescu a depus un memoriu in care se plange de activitatea DNA. "Procurorul de caz a intimidat martorii spunand ca trebuie sa iasa ca eu sunt vinovat", a declarat Voiculescu in fata instantei

- Ora 12:10 A inceput audierea lui Dan Voiculescu. "Nu sunt probe impotriva mea. Nu recunosc nici una din infractiuni. Au disparut 40 de volume din dosar”, a declarat omul de afaceri, potrivit Gandul. Voiculescu a mai spus ca in timpul constituirii dosarului de catre procurorii DNA el nu a fost chemat la audieri un an intreg, desi aflase inca din 2007 ca numele sau figura ca inculpat in acel dosare.

- Ora 11:55 Avocatii lui Dan Voiculescu au incercat sa obtina amanarea procesului. Ei au ridicat o serie de cereri si exceptii, insa toate au fost respinse de instanta.

- Ora 11:30 A inceput sedinta de judecata, toti inculpatii sunt prezenti.

- Ora 10:50 Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) si asteapta acum sa fie audiat de magistrati. Omul de afaceri a ajuns la CAB cu cinci minute inainte de ora stabilita pentru inceperea sedintei de judecata din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce anterior a fost la Politia Ilfov.

Intrebat de jurnalisti ce se asteapta sa se intample la termenul de luni, Voiculescu a refuzat sa faca declaratii, spunand ca nu va raspunde la intrebarile tendentioase.

Voiculescu a facut insa o serie de declaratii referitor la Monica Macovei: " Voi deschide un nou proces pentru defaimarea Romaniei. La Parlamentul European, doamna Macovei a afirmat ca in timpul referendumului s-au furat cateva milioane de euro. Ei bine, vreau sa va anunt ca s au deschis 2000 de dosare din care 1000 au fost etichetate cu Neinceperea Urmarii Penale." "Par dur dar sunt un om sensibil, care m-am inchis intr o carapace. Doamna Macovei a fost procuror comunist. Democratia este cel mai important lucru pentru mine", a mai spus Voiculescu

- Ora 10:00 In aceasta dimineata, Dan Voiculescu s-a prezentat la IPJ Ilfov in cadrul controlului judiciar, masura luata de DNA dupa ce procurorii l-au acuzat de santaj intr-un nou dosar

DOSARUL ICA
- Privatizarea ICA
- Istoricul dosarului

- Sentinta Tribunalului Bucuresti
- Decizia Curtii de Apel
- Cererea de stramutare

ALTE DOSARE
- Acuzatiile lui Capatana
- Dosarul de santaj de la DNA
- Dosarul Loteria II

Privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare: ce contine dosarul
Drumurile pe la tribunale ale omului de afaceri au inceput in 2008. In 4 decembrie, dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare a ajuns la Tribunalul Bucuresti iar Voiculescu a fost trimis in judecata impreuna cu alte 12 persoane. Daca procurorii mai intarziau cateva zile trimiterea in judecata a lui Voiculescu ar fi devenit mult mai dificila, deoarece pe 15 ale aceleiasi luni a devenit senator.

De altfel, si urmarirea penala in dosar a fost incheiata intr-un timp record: doar 3 luni. Procurorii spun ca intre 1991 si 2005 inculpatii s-au implicat in fraudarea privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), o fosta institutie comunista al carei actiuni au fost cumparate de Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO). Miza: patrimoniul Institutului, 3.6 hectare de teren si inca un hectar construit in zona rezidentiala a lacului Baneasa.

Prejudiciul cauzat e estimat in total la 60.587.345 de lei, in conditiile in care pachetul de actiuni al ICA a fost cumparat de GRIVCO cu 104.730 euro. Printre invinuiti se numara, afara de Voiculescu, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, reprezentant al GRIVCO la licitatia pentru privatizare, dar si profesorul Gheorghe Mencinicopschi, ultimul director general al ICA, care a participat si la intocmirea documentatiei de privatizare.

Voiculescu este urmarit penal in acest dosar pentru “folosirea de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani”.

Istoria dosarului privatizarii ICA
Dosarul privatizarii ICA nu a avut insa un parcurs lin. In 2009 a ajuns de la Tribunalul Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dat fiind ca intre timp Dan Voiculescu devenise parlamentar. In 2012, cu putin inainte ca ICCJ sa dea prima sentinta, si-a dat demisia din Senat iar dosarul s-a reintors la Tribunalul Bucuresti. In acelasi an insa Voiculescu a fost reales senator asa ca dosarul a fost trimis din nou la ICCJ. In ianuarie 2013, cu trei zile inainte de primul termen la Curtea Suprema, istoria s-a repetat: Voiculescu a demisionat iar din Parlament, dosarul s-a intors iar la Tribunalul Bucuresti.

Sentinta Tribunalului Bucuresti
In fine, in septembrie 2013, aceasta instanta a pronuntat sentinta: 5 ani de inchisoare cu executare pentru Voiculescu si interzicerea drepturilor civile, 6 ani pentru Pantis, Mencinicopschi si alti doi inculpati.

Sentinta nefiind definitiva, dosarul privatizarii ICA s-a mutat la Curtea de Apel, unde a inceput o noua odisee. Completul care trebuia sa solutioneze dosarul a trebuit inlocuit dupa ce presedintele Stan Mustata a fost arestat pentru trafic de influenta iar celalalt membru al completului, Florica Duta, s-a pensionat. Asa ca dosarul a ajuns la un nou complet, format din Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea.

Ce a decis Curtea de Apel
Pe 1 iulie, la al optulea termen de apel, noul complet i-a inselat insa asteptarile omului de afaceri, care s-a prezentat plin de optimism la Curtea de Apel si chiar a baut o cafea la terasa inainte. Instanta a pus sechestru asigurator pe bunurile lui Dan Voiculescu - 6 hectare de teren din strada Garlei, doua seturi de peste 5.000 de actiuni de la societatea Grivco, unul donat Corinei Voiculescu si celalalt Cameliei Voiculescu, precum si doua seturi de 9,9 milioane de actiuni de la Compania de Cercetari Aplicate si Investigative, in valoare de aproximativ doua milioane de lei.

Mai mult, judecatorii au stabilit urmatorul termen pentru 7 iulie, contracarand speculatiile potrivit carora faptele din dosarul ICA s-ar prescrie pana la sfarsitul lui 2014. Astfel ca luni Dan Voiculescu ar putea da batalia decisiva pentru libertatea sa.

Cererea de stramutare
Avocatii sai nu au stat insa degeaba. La termenul din 1 iulie au incercat – fara succes – sa recuze completul de judecata. Ulterior, au cerut la ICCJ stramutarea procesului, considerand ca magistratii nu ar fi impartiali.

In cazul in care judecatorii Curtii Supreme admit cererea de stramutare a dosarului, cauza se va muta la o alta instanta egala in grad cu cea a Curtii de Apel Bucuresti. Daca stramutarea are loc dupa ce Voiculescu a primit o decizie in dosar, sentinta va fi casata si se va rejudeca in alta parte. Daca respunsul va fi negativ, decizia Curtii de Apel Bucuresti va ramane definitiva si irevocabila.

Sambata, 6 iulie, Dan Voiculescu a declarat ca problemele sale in justitie vin ca urmare a disputelor politice cu presedintele Traian Basescu. Ca urmare, omul de afaceri a anuntat ca a pus bazele unui ONG care se va ocupa cu "descoperirea si scoaterea la iveala a tuturor activitatilor lui Traian Basescu din 1989 si pana acum si mai ales din ultimii zece ani, de cand este presedinte."

Acuzatiile lui Capatana
Problemele omului de afaceri nu se rezuma insa la dosarul ICA. Numele sau a aparut si in scandalul Bercea Mondial – Mircea Basescu. Marian Capatana, intermediarul in traseul banilor oferiti de familia lui Bercea Mondial fratelui presedintelui, ar fi declarat in fata judecatorilor ca si Dan Voiculescu ar fi implicat in aceasta poveste. Mai precis, Capatana spune ca omul de afaceri i-a dat 1 milionde euro pentru ca numele presedintelui Traian Basescu sa fie mentionat in dosarul fratelui sau, Mircea. Dan Voiculescu a respins acuzatiile si a amenintat ca il va da in judecata pe Capatana.

Dosarul de santaj de la DNA
Si doar la o zi dupa termenul de la Curtea de Apel, Voiculescu ar trebui sa se prezinte la Tribunalul Bucuresti, in legatura cu un dosar in care este cercetat pentru santaj. Asta dupa ce joi a fost audiat la DNA aproape patru ore in urma denuntului unor oameni de afaceri. Acestia au reclamat ca au fost amenintati sa incheie contracte de publicitate cu trustul de presa al lui Voiculescu, altfel vor fi tintele unei campanii agresive de discreditare.

Procurorii anticoruptie sustin, in baza probelor administrate, ca in 2007, 2008, 2011 si 2012, Dan Voiculescu ar fi sugerat mai multor oameni de afaceri din Romania ca ar trebui sa acorde o atentie deosebita capitalului de imagine al firmelor pe care le detin, altminteri „orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show”. Voiculescu a negat acuzatiile la iesirea din sediul DNA, spunand ca totul este "o minciuna ordinara". Procurorii au instituit insa masura controlului judiciar, ceea ce inseamna ca nu are voie sa paraseasca tara, trebuie sa se prezinte la politie sau la DNA oricand e chemat si nu are voie sa ia legatura cu inculpatii si martorii din dosar. Voiculescu a contestat aceasta masura iar o sentinta in acest sens se va da pe 8 iulie

Dosarul Loteria II
In fine, intr-un al patrulea dosar – Loteria II – care are urmatorul termen pe 17 iulie, omul de afaceri a fost scos de sub urmarire, fiind citat ca martor. In dosar e judecata insa fiica sa, Camelia Voiculescu, ca si fostul vicepremier George Copos, aflat in acest moment dupa gratii din cauza Dosarului Transferurilor. Loteria II a ajuns in justitie aproape simultan cu dosarul privatizarii ICA, Dan Voiculescu acuzandmanipularea politica” prin care s-au exercitat presiuni sa si a familiei sale. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dan Voiculescu a contestat controlul judiciar. Cine sunt oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat
Dan Voiculescu a contestat controlul judiciar. Cine sunt oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat

Dan Voiculescu a contestat masura controlului judiciar, luata de procurorii DNA in noul dosar in care este cercetat pentru santaj, dosarul urmand sa se judece in 8 iulie, la Tribunalul Bucuresti.

Milionul de euro de la Dan Voiculescu invocat de Capatana in dosarul
Milionul de euro de la Dan Voiculescu invocat de Capatana in dosarul "Mircea Basescu". Omul de afaceri ameninta cu tribunalul

Dan Voiculescu ameninta ca il va da in judecata pe Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul mitei dintre clanul lui Bercea Mondial si Mircea Basescu, pentru afirmatiile facute in fata judecatorilor.

Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA. Decizia nu e definitiva
Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA. Decizia nu e definitiva

Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.