Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA. Decizia nu e definitiva

×
Codul embed a fost copiat

Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.

Tribunalul Bucuresti a dispus condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi civile.

Gheorghe Mencinocopschi a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare cu executare.

Tot la sase ani de inchisoare cu executare au fost condamnati si fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa si Catalin Sandu Jean.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Citește și
dna
DNA a anuntat inceperea urmaririi penale fata de Dan Voiculescu
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Instanta Tribunalului Bucuresti a finalizat in 29 august dezbaterile in dosarul privind privatizarea ICA si a anuntat ca sentinta va fi pronuntata in 12 septembrie. Judecatorii au amanat atunci sentinta pentru 26 septembrie.

La ultimul termen de judecata, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie prezent la sedinta a aratat ca toate probele din dosar dovedesc acuzatiile aduse inculpatilor.

Procurorul a cerut instantei condamnarea lui Dan Voiculescu la o pedeapsa cu executare pentru spalare de bani, confiscarea sumelor de bani ce sunt prevazute in rechizitoriu in cazul acestuia, precum si restrangerea unor drepturi civile. Acesta a mai solicitat instantei sa se constate ca a intervenit prescriptia speciala in cazul lui Dan Voiculescu privind fapta legata de traficarea influentei.

In cazul celorlalti inculpati din dosar, procurorul a cerut instantei sa se constate ca pentru unii dintre acestia a intervenit prescriptia in cazul unor fapte de fals si uz de fals.

Procurorul a cerut ca acestia sa fie condamnati la pedepse cu executare pentru instigare la fals intelectual, respectiv complicitate la subevaluarea unor active de stat in procesul de privatizare.

Dan Voiculescu a aratat, in ultimul cuvant, ca in opinia sa exista doua nereguli in ceea ce priveste ancheta si acuzatiile din acest dosar. O prima neregula semnalata de acesta a fost aceea ca, pe parcursul urmaririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodata in fata anchetatorilor pentru a da declaratie, in contextul in care toate celelalte persoane ar fi fost intrebate in legatura cu persoana sa de catre anchetatori.

O a doua neregula semnalata de Voiculescu judecatorului ar fi aceea ca, in opinia sa, nu exista nicio proba si niciun indiciu direct sau indirect care sa dovedeasca acuzatiile ce i se aduc, respectiv nu exista martori, inregistrari telefonice sau ambientale ori documente care sa dovedeasca acuzatiile ce i se aduc de cate anchetatori. Voiculescu a adaugat ca procurorul de caz a folosit sintagma "telepatie" in rechizitoriu pentru a face conexiunea intre el si ceilalti inculpati.

Dan Voiculescu arata si la termenul din 28 mai ca procurorii sustin faptul ca el ar fi influentat telepatic conducerea ICA sa faca ilegalitati, precizand ca in rechizitoriu apar "povesti" fara legatura cu el.

Fondatorul Partidului Conservator spunea ca "un lucru" din rechizitoriu reprezinta, pentru el, "un semn de intrebare", si anume acela ca "singura cale" prin care el ar fi putut "influenta membri de partid, Agentia Domeniilor Statului (ADS) si pe cei din ICA era prin telepatie".

Dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El a fost acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

"O nedreptate. Orice s-ar intampla, o sa revin"

Dan Voiculescu a scris pe blogul personal, dupa condamnarea la cinci ani de inchisoare cu executare, ca decizia data de magistrati este nedreapta si ca va reveni indiferent de ce se va intampla.

"Am un scurt mesaj pentru cei care ma cunosc – si stiu cat de mult imi place lupta: sa nu-si faca griji!

Iar cei care nu ma plac sau nu ma cunosc sa nu se bucure prematur: orice s-ar intampla, REVIN", a scris Voiculescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
DNA cere inchisoare cu executare pentru Dan Voiculescu
DNA cere inchisoare cu executare pentru Dan Voiculescu

Procurorul DNA prezent, miercuri, la Tribunalul Bucuresti in dosarul privind privatizarea ICA a cerut instantei sa il condamne pe Dan Voiculescu la inchisoare cu executare pentru spalare de bani, fara a mentiona cuantumul acesteia.

DNA a anuntat inceperea urmaririi penale fata de Dan Voiculescu
DNA a anuntat inceperea urmaririi penale fata de Dan Voiculescu

Dan Voiculescu a venit luni la DNA, pentru a fi audiat in dosarul de santaj in care sunt cercetati, printe altii, fiica acestuia, Camelia Voiculescu, si directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

Dosarul de coruptie a lui Dan Voiculescu a fost amanat pentru 19 martie, din lipsa de aparare
Dosarul de coruptie a lui Dan Voiculescu a fost amanat pentru 19 martie, din lipsa de aparare

Tribunalul Bucuresti a amanat vineri pentru 19 martie judecarea dosarului in care fostul senator Dan Voiculescu este acuzat de fapte de coruptie privind modul de privatizare al Institutului de Cercetari Alimentar.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.