Dan Voiculescu a contestat controlul judiciar. Cine sunt oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat
Dan Voiculescu a contestat masura controlului judiciar, luata de procurorii DNA in noul dosar in care este cercetat pentru santaj, dosarul urmand sa se judece in 8 iulie, la Tribunalul Bucuresti.
Dosarul a fost inregistrat vineri la Tribunalul Bucuresti, la o zi dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus ca Voiculescu sa fie cercetat sub control judiciar in noul dosar in care este acuzat de santaj.
Dan Voiculescu a mers, vineri, la Inspectoratul de Politie al Judetului Ilfov, pentru a se stabili in ce zi se va prezenta saptamanal la IPJ, in cadrul controlului judiciar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nou dosar de urmarire penala pentru 7 fapte de santaj
Dan Voiculescu, care a fost audiat joi timp de aproape patru ore la DNA, este cercetat, sub control judiciar, pentru santaj, dupa ce ar fi amenintat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri. Mai multi oameni de afaceri au depus denunturi impotriva lui Voiculescu in care sustin ca au fost amenintati direct sau indirect sa incheie contracte de publicitate cu trustul sau de presa, altfel vor fi tintele unei campanii agresive de discreditare.
In urma audierilor, anchetatorii au dispus controlul judiciar impotriva lui Dan Voiculescu. Asta inseamna ca nu are voie sa paraseasca tara fara sa anunte, trebuie sa se prezinte la politie pentru control ori de cate ori e chemat si sa nu ia legatura in nici un fel cu martorii. Daca nu respecta aceste lucruri Dan Voiculescu ar putea fi arestat preventiv.
Procurorii DNA sustin, in baza probelor administrate, ca in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Dan Voiculescu, ar fi sugerat mai multor oameni de afaceri din Romania ca ar trebui sa acorde o atentie deosebita asupra capitalului de imagine al firmelor pe care le detin. Iar asta prin intermediul trustului de presa INTACT MEDIA.
Potrivit DNA: "Lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3". Sub aceasta amenintare, unul dintre oamenii de afaceri, arata procurorii DNA, i-ar fi achitat lui Voiculescu suma de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate. Un al doilea om de afaceri, a refuzat sa cedeze santajului, iar firma sa a avut de suferit fiind imediat atacata prin emisiunile difuzate la posturile de televiziune Intact .Dupa audieri a declarat ca totul este o inscenare. Omul de afaceri a negat acuzatiile la iesirea din sediul DNA si a spus ca totul este "o minciuna ordinara".
Surse Mediafax: Nicolae Palfi si Octavian Cretu (Romaqua) ar fi printre cei santajati de Voiculescu
Surse judiciare au declarat joi seara, pentru MEDIAFAX, ca Palfi si Cretu, care controleaza grupul Romaqaua, ar fi doi dintre cei trei oameni de afaceri pe care, potrivit procurorilor anticoruptie, i-ar fi santajat Voiculescu. La iesirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, Dan Voiculescu a mentionat numele lui Palfi, avand insa dubii cu privire la corectitudinea acestuia si adresandu-i-se, pentru lamuriri, avocatului sau.
Contactat de Mediafax, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Cretu, nu a dorit sa comenteze subiectul, dar a tinut sa sublinieze: "Sa lasam justitia sa lamureasca". Potrivit unor surse judiciare citate de "Gandul", omul de afaceri Nelu Iordache ar fi de asemenea unul dintre denuntatorii din dosarul in care Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar joi seara de DNA.
Voiculescu la iesirea de la DNA: Nu-i cunosc pe denuntatori; e o noua porcarie
Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, joi, la iesirea de la DNA, unde a stat aproape patru ore, ca nu-i cunoaste pe denuntatorii in dosarul in care a fost pus sub control judiciar sub acuzatia ca ar fi santajat trei oameni de afaceri pentru a acorda publicitate pentru trustul sau de presa.
"Nu-i cunosc pe acesti oameni, dar imaginati-va ca trei persoane au venit azi, 3 iulie, sa spuna cum ca eu i-as fi santajat. Repet, nu ii cunosc. Avem de-a face cu o noua porcarie", a afirmat Voiculescu, adaugand ca procurorii i-au spus numele acestora, dar el nu-i cunoaste.
Intrebat in legatura cu faptul ca ar fi primit 900.000 de euro mascati sub forma de contracte de publicitate, el a raspuns: "O minciuna ordinara". "Sunt niste declaratii mincinoase ale unor oameni in ideea ca eu i-as fi santajat si repet a treia oara ca eu nu-i cunosc".
Intrebat daca i s-au prezentat interceptari, Voiculescu a negat, explicand ca nu aveau cum sa apara interceptari, dar fiind ca nu-i cunostea pe denuntatori.
"Pe data de 3, adica azi, s-a intamplat sa vina toti astia pe care nu-i cunosc, sa vina toti deodata, si sa spuna ca i-am santajat. Nu ii cunosc. Ce inregistrari sa existe daca eu nu-i cunosc? Sunt declaratii mincinoase. E o minciuna ordinara! Eu aveam astazi pregatita o conferinta de presa, in care profesorul Mateut v-ar fi prezentat detalii despre celelalte mizerii. La cate emisiuni sunt prezentate in mod negativ, ar trebui sa vina toate televiziunile aici", a declarat Dan Voiculescu.
Comunicatul dat de DNA
"Ca urmare a informatiilor aparute in mass media, in cursul zilei de 3 iulie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand cu data de 3 iulie 2014, fata de inculpatul VOICULESCU DAN, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (7 acte materiale).
In ordonanta de dispunere a controlului judiciar, procurorii au retinut urmatoarele:
Inculpatul VOICULESCU DAN a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa pe care in fapt il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare.
Sub aceasta amenintare, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauză, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totala de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia.
Un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri.
Potrivit probelor administrate in cauza, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Voiculescu Dan, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.
Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa INTACT MEDIA si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma desştiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3.
In cauza, sunt indeplinite exigentele procedural-penale privind luarea masurii controlului judiciar, aceasta fiind necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii inculpatului VOICULESCU DAN de la urmarirea penala si al prevenirii savarsirii de catre acesta a unor noi infractiuni de santaj.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa se prezinte la organul de urmarire penala;
- sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
- sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, altfel decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;
- sa nu se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;
Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.
Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Inculpatul a fost citat telefonic si a precizat ca se va prezenta la sediul DNA la ora 16:00".
Vestea ca Dan Voiculescu are un nou dosar la DNA vine in aceeasi zi in care omul de afaceri a cerut sa fie judecat de o alta instanta in dosarul in care este acuzat de spalare de bani."Am incredere in justitie. Am citit CV-ul judecatoarei Bogdan si am vazut ca e specialista in spalare de bani". Asta declara Dan Voiculescu acum doua zile la Curtea de Apel, inainte sa ajunga in fata noului complet de judecata care urmeaza sa ii decida soarta in dosarul in care este acuzat de privatizarea ilegala a Instititului de Cercetari Alimentare.
La finalul zilei, Voiculescu si avocatul sau au iesit din sala de judecata total dezamagiti. De doua ori au incercat avocatii sa o recuze pe presedinta noului complet, Camelia Bogdan, la termenul de marti. Unul dintre motive a fost ca judecatorul s-ar fi antepronuntat cand a dispus instituirea sechestrului.
Mai mult, presedinta de instanta a anuntat inculpatii ca peste o saptamana asteapta declaratile lor, dupa care avocatii vor putea pune concluzii. Asta inseamna ca instanta ar putea ramane in pronuntare.
Joi, avocatii lui Dan Voiculescu au anuntat ca cer stramutarea procesului. Acestia ar fi considerat ca noul compelt de judecata nu ar fi impartial, iar acesta ar fi unul din motivele pentru care au cerut stramutarea cauzei la o alta instanta.
Cererea de stramutare se poate face, conform Codului de Procedura Penala, daca "unul din inculpati are o legatura de rudenie cu judecatorii sau daca impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarii pricinii, calitatii partilor ori vrajmasiilor locale".
Documentul a ajuns joi la pranz la Curtea de Apel Bucuresti, care il va transmite la Instanta Superioara. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au la dispozitie 30 de zile sa judece aceasta cerere. Intre timp, procesul poate continua la Curtea de Apel Bucuresti.
In cazul in care judecatorii Curtii Supreme de Justitie admit cererea de stramutare a dosarului, cauza se va muta la o alta instanta egala in grad cu cea a Curtii de Apel Bucuresti. In situatie in care stramutarea are loc dupa ce Voiculescu a primit o decizie in dosar, atunci sentinta va fi casata si se va rejudeca in alta parte.
Daca respunsul va fi negativ, decizia completului care judeca acum dosarul lui Dan Voiculescu va ramane definitiva si irevocabila.