Zeci de tone de carne de pasăre din import, depistate cu salmonella de reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare

Ultima actualizare: 28-09-2021 20:39

Aveți grijă ce carne cumpărați din magazine. În ultimele luni, zeci de tone de carne de pasăre, din import, au fost depistate cu salmonella de reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare.

Importurile de carne de pui, au crescut anul trecut, cu peste 20 la sută, iar Polonia este unul dintre principalii furnizori. Inspectorii Autorității Sanitar-Veterinare, le cer magazinelor, să verifice și să schimbe furnizorii, dacă sunt semnalate probleme.

În laboratoarele Institului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară se testează toate probele pozitive transmise de inspectorii sanitar-veterinari.

Alexandra Mirea, medic veterinar, consilier superior: ”Anul trecut, doar pentru salmonella, aici la noi în institute au fost în jur de o mie de probe, ia anul acesta până în acest moment au fost în jur de 6-700 sute”.

În ultimele luni zeci de tone de carne de pasăre din import au fost depistate cu salmonella. Cele mai multe probleme au fost descoperite în carnea provenită din Polonia, luna trecută, de exemplu, din 15 alerte, 11 au fost la loturi poloneze. Ultimul caz este un lot de 20 de kilograme de carne de pasăre, găsit într-un depozit din Bucureşti.

Mihai Ponea, director ANSVA: ”Este un aflux mare atât de carne cât şi de ouă din Polonia dat fiind faptul că a crescut incidenţa în carne a salomenelie. Carnea care intră în România din acest stat memebru este oprită, se prelevează probe şi abia atunci când avem rezultate se poate stabili destinaţia”.

De regulă, marfa este distrusă sau trimisă spre procesare, astfel încât preparată termic, bacteria să dispară. În cazul în care cumpăraţi pachete cu carne îngheţată sau refrigerată, indicat este, spun specialiştii, să o pregătiţi la temperaturi ridicate, cel puţin 20 de minute.

Mihai Terecoasa, director DSV Prahova: ”Ne spune cât de periculoasă este carnea infestată cu salomenlla şi ce probleme digestive apar”.

De asemenea, specialiştii ne recomandă să spălăm toate ustensilele folosite, la tranşarea cărnii pentru că bacteria se poate transmite şi la alte produse.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO