Zeci de poliţişti din Europa învaţă în aceste zile, la Drăgăşani, cum să contracareze atacurile teroriste care vizează mulţimi de oameni.

În mod surprinzător, dat fiind că țara noastră nu s-a confruntat cu astfel de situații, cei care le predau sunt ofiţerii Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române. Aceștia au elaborat tactici prin care să îi oprească la timp pe teroriştii care vor să intre cu maşinile în grupuri de cetățeni.

Scenariul unui atac terorist cu maşini intrând în mulţimi de oameni le dă fiori reci forţelor de ordine din întreaga lume. Pentru cotracararea unor incidente înspâimântătoare, jandarmii români au dezvoltat tehnici şi tactici ce pot fi ghid de bune practici pentru politşti din întreaga UE.

Polţiştii belgieni şi-au invitat colegii din statatele Uniunii Europene la Şcoala Jandarmeriei de la Drăgăşani ca să înveţe de la ofiţerii români din Brigada Specială de Intervenţie cum să contracareze atacurile teroriste cu maşini.

Tehnicile antiteroriste exersate la Drăgăşani sunt cu atât mai importante cu cât ele pot fi aplicate nu atât de forţele speciale ale statelor UE, cât mai ales de poliţiştii din stradă, primii care reacţionează în astfel de situaţii de criză.

Ofiţer român care descrie scenariul spunând că le testează şi reacţia în condiții de criză pe fond de relaxare”, a declarat lt. col. Valentin Manolache, comandantul batalionului antitero.

Pregătirea poliţiştilor străini în România este finaţată din fonduri europene, iar poliţiştii belgieni care conduc proiectul vor încerca să convingă şi autorităţile locale să ia măsuri antiteroriste. De exemplu să ridice sisteme de protecţie, stâlpi de beton sau din fier, în zonele aglomerate.