32 de parlamentari, acuzati de ANI de incompatibilitate sau fals in declaratii. Petre Roman anunta ca va depune o contestatie

×
Codul embed a fost copiat

ANI a constatat ca 22 de deputati si zece senatori, printre care Petre Roman si Sorin Iliesiu, au fost in incompatibilitate pentru ca au detinut si alte functii, iar unii dintre acestia sunt suspectati si de fals in declaratiile de interese.

UPDATE 17:50 Deputatul PNL Petre Roman a declarat ca va contesta decizia ANI emisa in cazul sau privind o posibila incompatibilitate, precizand ca inspectorii de integritate nici nu ar fi trebuit sa ia in discutie speta legata de faptul ca a desfasurat activitate pe PFA, potrivit Mediafax.

"Decizia este contestabila din ambele puncte de vedere, si legal si functional. Legal pentru ca in Codul civil adoptat in 2011 nu mai face referire la calitatea de comerciant, aceea care se refera si la persoana fizica autorizata – deci nu mai exista aceasta incadrare juridica. Asta e pe fond, formal, e foarte grav, dar in afara de asta, pe partea functionala, e foarte rau ca Agentia Nationala de Integritate al carui rol il consider in continuare foarte important, mai ales ca am fost promotor al acestei agentii cand eram in comisia juridica a Senatului, prin 2003-2004, chiar am contribuit cu ceva la textul legii privind organizarea si functionarea ANI.

Ea trebuie sa stabileasca in esenta daca un demnitar, un deputat, un senator, in exercitarea mandatului sau a avut o lipsa de integritate vizavi de o calitate comerciala care i-a adus un profit. Or, cel putin in cazul meu, pe PFA-ul pe care il detineam nu am avut niciun fel de operatiuni cu venit de cu vreo doi ani inainte de participa in alegeri, si dupa aceea, nici atat", a declarat Roman.

Deputatul PNL a precizat ca din perspectiva scopului pentru care functioneaza ANI nici nu ar fi trebuit luat in discutie cazul sau.

Citește și
Remus Cernea
ANI: Deputat si administrator, Remus Cernea a fost in incompatibilitate
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Prin asta nu vreau sa spun ca institutia in sine se dovedeste inutila, sau nu-si are rostul. Eu cred in continuare ca a fost si ramane o institutie importanta, numai ca ea trebuie chiar sa-si faca datoria, respectiv sa constate care sunt cazurile de ruptura integritate a demnitarului", a mai spus Roman. El a mentionat ca va ataca in instanta raportul ANI emis in cazul sau.

32 de parlamentari, acuzati de ANI

In cazul celor suspectati de fals in declaratiile de interese a fost sesizat parchetul.

Potrivit Agentiei Naționale de Integritate (ANI), cei 22 deputați și 10 senatori au incalcat regimul juridic al incompatibilitaților. De asemenea, in cazul unora dintre acestia exista indicii privind posibila savarsire a infracțiunii de fals in declarații.

Astfel, ANI a constatat ca au fost in incompatibilitate deputatii Dorel Covaci, Stefan Petru Dalca, Ion Dinita, Anton Dobos, Traian Dobrinescu, Ion Ochi, Adrian Nechita Oros, Ioan Tamaian, Ioan Viorel Teodorescu, Petru Stefan Thuma Hubert si Catalin Daniel Zamfir. De asemenea, ANI a stabilit ca sunt in incompatibilitate deputatii Petre Roman, Florin Ciurariu, Cornel George Comsa, Constantin Cosmin Enea, Ioan Mihaila, Ioan Moldovan, Szolt Molnar, Marian Catalin Radulescu, Ioan Sorin Roman, Ion Scheau si Miron Alexandru Smarandache. In incompatibilitate au fost si senatorii Sorin Iliesiu, Petru Ehegartner, Sebastian Grapa, Liviu Titus Pasca, Matei Suciu, Stefan Liviu Tomoioaga si Ionut Zisu. ANI a mai stabilit ca sunt in incompatibilitate senatorii Laszlo Attila Klarik, Dumitru Marcel Bujor si Mihai Nita.

Potrivit ANI, cei 22 deputați și 10 senatori au avut sau au, simultan, calitatea de parlamentar si pe cea de administrator, cenzor, asociat sau membru in consiliul de administratie la firme ori de titlular persoana fizica autorizata. In cazul senatorului Matei Suciu si al deputatilor Ion Ochi, Anton Dobos si Dorel Covaci a fost sesizat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru posibile falsuri in declaratiile de interese, prin nemenționarea calitaților și funcțiilor deținute la firme.

Potrivit ANI, Petre Roman se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata. In cazul deputatului Florin Ciurariu, ANI sustine ca acesta se afla in stare de incompatibilitate incepand cu 20 decembrie 2012, intrucat deține și calitatea de titular intreprindere individuala in cadrul Ciurariu Florin Intreprindere Individuala.

Deputatul Cornel George Comsa se afla in incompatibilitate, potrivit ANI, tot din 20 decembrie 2012, intrucat este si administrator la SC Da Easy Way SRL și SC Biz Round The Clock SRL.

Dorel Covaci, precizeaza sursa citata, s-a aflat in incompatibilitate intrucat a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și urmatoarele calitați: administrator la SC Agripim SRL (19 decembrie 2008 - prezent) si administrator la SC Cons Prifad SRL (19 decembrie 2008 - 14 iunie 2010). In cazul lui Covaci, ANI a constatat și posibila savarșire a infracțiunii de fals in declarații, deoarece acesta nu a menționat in declarațiile de interese, depuse in calitatea de deputat (anii 2008 - 2013), funcțiile de administrator la cele doua firme.

Deputatul Stefan Petru Dalca s-a aflat in incompatibilitate in perioada 20 decembrie 2012 - 12 februarie 2013, intrucat a deținut, simultan, și calitatea de administrator la SC Mercro SRL.

In privinta deputatului Ion Dinita, ANI sustine ca acesta s-a aflat in incompatibilitate intre 20 decembrie 2012 si 23 ianuarie 2013, cand a fost administrator la SC Forex Club SA.

Deputatul Anton Dobos s-a aflat in incompatibilitate intrucat a deținut, simultan, și calitațile de administrator la SC E.ON Moldova Distributie SA (20 decembrie 2012 - 28 mai 2013) si de cenzor supleant la SC Romtrack SA (20 decembrie 2012 - 22 iulie 2013). In cazul lui Dobos, ani a constatat și posibila savarșire a infracțiunii de fals in declarații, deoarece acesta nu a menționat in declarațiile de interese, depuse in calitate de deputat, funcțiile de administrator și cenzor supleant.

Deputatul Traian Dobrinescu s-a aflat in incompatibilitate, potrivit ANI, intrucat a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la SC Trado SRL ( 20 decembrie 2012 - prezent) si la SC Ovexind SRL (20 decembrie 2012 - 31 ianuarie 2013).

In cazul deputatului Constantin Cosmin Enea, ANI sustine ca acesta se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat deține și calitatea de persoana fizica autorizata in cadrul Enea Constantin Cosmin Persoana Fizica Autorizata.

Potrivit ANI, deputatul Ioan Mihaila se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, și calitatea de administrator la SC RDM Consulting SRL și SC Imo Vittoria SRL.

Un alt deputat, respectiv Ioan Moldovan, se afla in incompatibilitate tot din 20 decembrie 2012, intrucat este si administrator la SC Elian Restaurant SRL.

Deputatul Zsolt Molnar se afla in incompatibilitate tot de la preluarea mandatului de parlamentar, 20 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, și calitatea de persoana fizica autorizata prin Molnar G Zsolt Persoana Fizica Autorizata.

Deputatul Ion Ochi s-a aflat in incompatibilitate intrucat a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la SC Explo Construct SRL (20 decembrie 2012 - prezent) si la SC Hidro-Sal Com SRL (20 decembrie 2012 - 12 iunie 2013). In cazul lui Ochi, ANI a constatat și posibila savarșire a infracțiunii de fals in declarații, deoarece acesta nu a menționat in declarațiile de interese, depuse in calitatea de deputat si funcția de administrator al SC Explo Construct SRL.

Deputatul Nechita-Adrian Oros s-a aflat in incompatibilitate in perioada 20 decembrie 2012 - 8 aprilie 2013, intrucat a deținut, simultan, si calitațile de asociat și administrator la SC Vat Aga Pet SRL.

Referitor la Marian Catalin Radulescu, ANI precizeaza ca acesta se afla in incompatibilitate to din 20 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator - președinte al SC Lion Worker Dezvoltare si Constructii SRL.

Deputatul Ioan Sorin Roman se afla in stare de incompatibilitate din 19 decembrie 2008, intrucat deține, simultan, și calitatea de comerciant persoana fizica - titular al Intreprinderii Individuale Roman Ioan Sorin.

Ion Scheau este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la SC Success Mindset SRL.

Tot din 20 decembrie 2012 este in incomptibilitate si deputatul Miron Alexandru Smarandache, pentru ca este si administrator la SC Petroflax Distribution SRL.

Deputatul Ioan Tamaian s-a aflat in incompatibilitate in perioada 20 decembrie 2012 - 10 aprilie 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator al SC Glass Star SRL și al SC Ion Art Glass-Productie SRL.

Ioan Viorel Teodorescu a fost in incompatibilitate in perioada 20 decembrie 2012 - 1 aprilie 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de membru in Consiliul de Administrație al SC Tracum SA Giurgiu și SC Administratia Zonei Libere Giurgiu SA. De asemenea, Teodorescu s-a aflat in incompatibilitate și in perioada 31 martie 2011 - 22 iunie 2012, intrucat a deținut, simultan, calitatea de consilier local in CL al municipiului Giurgiu și funcția de membru in Consiliul de Administrație al SC Tracum SA Giurgiu și SC Administratia Zonei Libere Giurgiu SA, societați comerciale de interes local, inființate de catre Consiliul Local al Mun. Giurgiu.

Petru Stefan Thuma Hubert a fost in incompatibilitate in perioada 20 decembrie 2012 - 24 mai 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator al SC And Energy SRL.

Daniel Catalin Zamfir s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a deținut sau deține, simultan, funcția de deputat și urmatoarele calitați: administrator al SC Relite Impex SRL (20 decembrie 2012 - 02 septembrie 2013); comerciant persoana fizica in cadrul "Zamfir V. Daniel- Catalin Persoana Fizica Autorizata" (din 20 decembrie 2012 pana in prezent).

Dumitru Marcel Bujor este in stare de incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator la SC Crismarob SRL.

Petru Ehegartner s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și urmatoarele calitați: administrator la SC Huro Supermold SRL (19 decembrie 2012 – 08 mai 2013); administrator la SC Superplast International SRL (24 mai - 23 octombrie 2013); administrator la SC Superplast SRL (24 mai - 16 septembrie 2013).

Sebastian Grapa a fost in incompatibilitate, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și urmatoarele calitați: administrator la SC Ebola SA (19 decembrie 2012 - 16 iulie 2013); administrator la SC Weingart SRL (19 decembrie 2012 - 03 octombrie 2013).

Sorin Iliesiu a fost in incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 11 februarie 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator la SC Video Dialog SRL.

Laszlo Attila Klarik este in incompatibilitate din 19 decembrie 2012, intrucat deține, simultan, funcția de senator și calitatea de reprezentant al Consiliului Județean Covasna in Adunarea Generala a Acționarilor a SC Gospodarire Comunala SA Sfantu Gheorghe.

Mihai Nita se afla in stare de incompatibilitate din 19 decembrie 2008, intrucat deține, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al SC Branit SRL.

Liviu Titus Pasca a fost in incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 11 decembrie 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator la SC D.R. Pasca Company SRL.

Matei Suciu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 9 ianuarie 2014, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al SC Sumnicom SRL și al SC Ferma Vegetal SRL. In cazul lui Matei Suciu, ANI a constatat și posibila savarșire a infracțiunii de fals in declarații, deoarece acesta nu a menționat in declarația de interese, depusa in calitatea de senator, funcția de administrator al SC Sumnicom SRL și al SC Ferma Vegetal SRL, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casație și Justiție.

Stefan-Liviu Tomoiaga a fost in incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 12 septembrie 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al SC Greenergo Enterprises SA.

Ionut Elie Zisu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 11 decembrie 2013, intrucat a deținut, simultan, funcția de senator și calitatea de comerciant persoana fizica autorizata.

ANI a precizat ca cei 22 de deputati si zece senatori au fost informati despre declanșarea procedurii de evaluare si elementele identificate, doar doi dintre acestia nedepunand la dosarul de evaluare un punct de vedere. Potrivit prevederilor Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilitații constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum si interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara și se sancționeaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitații și funcției respective.

De asemenea, conform dispozițiilor articolului 326 din Codul Penal, "declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Conform prevederilor Legii 161/2003, calitatea de deputat și senator este incompatibila cu funcțiile de "administrator", "membru al consiliului de administrație sau cenzor la societațile comerciale", "calitatea de comerciant persoana fizica", sau cu "funcția de reprezentant al statului in adunarile generale ale societaților comerciale".

Articol recomandat de sport.ro
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
A vrut să facă balet, dar a ajuns campioană în alt sport
Citește și...
Dosarul de incompatibilitate al primarului Robu a fost amanat pentru a noua oara de ICCJ
Dosarul de incompatibilitate al primarului Robu a fost amanat pentru a noua oara de ICCJ

 Astazi s-a judecat un nou termen in procesul primarului Nicolae Robu cu Agentia Nationala de Integritate. Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca un dosar a carui pronuntare a fost amanata pana acum de opt ori.

ANI: Deputat si administrator, Remus Cernea a fost in incompatibilitate
ANI: Deputat si administrator, Remus Cernea a fost in incompatibilitate

Agentia Nationala de Integritate a constatat ca deputatul Remus Cernea a fost in incompatibilitate, intrucat a detinut simultan si functia de administrator al unei firme.

ANI il acuza pe senatorul Sorin Rosca Stanescu de fals in declaratii si incompatibilitate
ANI il acuza pe senatorul Sorin Rosca Stanescu de fals in declaratii si incompatibilitate

ANI a constatat ca senatorul Sorin Rosca Stanescu a fost in incompatibilitate pana in martie, intrucat a fost si administratorul unei firme.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.