Zeci de femei, victime agresate de parteneri, cer zilnic ajutorul autorităților la linia telefonică înființată în acest scop. În pandemie, cazurile de violență domestică au crescut îngrijorător.

Unul dintre ele vine de la Vaslui: o femeie de 44 de ani a ajuns la spital după ce a fost incendiată de soț. Terorizată de individ, victima a îndurat dureri crunte. Agresorul este cercetat în libertate.

Reporter: "Cum vă simțiți, doamnă?".

Victimă: "Mai bine".

Reporter: "V-ați certat cu soțul?".

Victimă: "Da".

Această femeie abia mai poate vorbi după ce, o zi și jumătate, a stat, în casă, cu arsuri grave provocate de soțul ei, după o ceartă. Abia când a plecat el din casă, victima a avut curaj să ceară ajutor.

Dr. Dan Ungureanu, Ambulanța Vaslui: "Echipajul sosit la fața locului a găsit pacienta conștientă, dar în stare gravă. Prezenta arsuri II și III pe peste 30% din corp. I s-a acordat primul ajutor și a fost transferată ,într-o primă fază, la Spitalul de Urgență Vaslui".

Femeia a fost apoi preluată de un elicopter SMURD și transportată la spital, în București, unde medicii se luptă să-i salveze viață. Polițiștii au deschis acum un dosar penal, dar au decis să-l lase liber pe agresor.

Acest episod de violență domestică arată că fenomentul este în creștere.

Bianca Ghiță, reporter Pro TV: "Anul trecut, peste 45.000 de persoane au fost victime ale violenței domestice, iar polițiștii au emis peste 8.300 de ordine de protecție provizorii. Aproape tot atâtea ordine au fost emise și de instanțe. Cele mai multe infracțiuni sunt de lovire și alte violențe, urmate de abandonul familiei și amenințări".

Gabriela Groza este doctor în psihologie și spune că, în pandemie, cazurile de violență domestică au explodat. Acasă, în izolare, este terenul perfect pentru un agresor să-și terorizeze soția și copiii.

Gabriela Groza, psiholog: "Multe dintre comportamentele violente sunt așa de foarte multa vreme și e foarte greu pentru agresor ca de azi începând să își controleze complet comportamentul. Sunt înregistrate, la modul real, mai multe fapte față de cum era mai demult. Polițiștii sunt mult mai documentați și stiu cum să instruiască victimele să meargă spre procedurile legale".


Doar luna trecuta, la numărul unic destinat victimelor violenței domestice au fost aproape 300 de apeluri, din care peste jumătate reclamau acte de violență fizică, psihică și verbală.