Romanii afectati de inundatiile din Bulgaria au ajuns acasa. De ce nu vor fi despagubiti, desi au avut asigurare de concediu

Dată publicare: 22-06-2014 20:09
Dată actualizare: 25-06-2014 07:08


Dupa trei zile care prevesteau sfarsitul lumii, in Albena lucrurile incep sa intre in normal. O parte dintre turistii romani sinistrati in Bulgaria de o viitura devastatoare au ajuns duminica seara acasa.

Unii au fost recuperati cu autocarele, iar masinile lor, urcate pe niste platforme, trimise din Romania. Chiar daca apele s-au mai retras, statiunea este distrusa. Plajele insorite de altadata sunt acum surpate, piscinele pline de mal, iar multe drumuri impracticabile. 

Turistii romani din Albena au surprins momentul in care puhoaiele maturau totul in cale. Oamenii speriati au fost transportati apoi cu remorcile in locuri sigure, iar un elicopter a survolat marea incercand sa localizeze eventuale victime ale dezastrului. Martorii nu vor uita usor aceste scene cutremuratoare. 32 dintre ai nostri au ramas fara masini. 

Intr-un final, duminica, un autocar si 8 platforme au ajuns in Albena. Cu greu au reusit sa treaca de o portiune de sosea, ce semana mai degraba cu un lac.

Dupa un drum de cateva ore, 32 de romani, dar si opt masini, urcate de platforme, au ajuns in tara. O parte dintre turisti au ramas in Constanta, iar ceilalti au fost adusi pana in Bucuresti.

Turist: "Am ales sa ne intoarcem pentru ca era singura sansa la gradul la care e masina defecta. Am apa in benzina, apa in ulei..."

Turista: "Apa era pana la stergatoare. Tot era...va dati seama. De aia am si venit pe platforma, ca nu mai era fuctionala."

Drumul pana in Capitala a fost asigurat de autoritatile romane. Insa turistii care sunt din alte zone ale tarii au fost nevoiti sa se descurce singuri pentru a ajunge acasa.

Altii au refuzat sprijinul autoritatilor. Au preferat sa isi rezolve individual problema.

Romanii si-au scos masinile la uscat, profitand de soare, Sunt autoturisme din Braila. Dupa cate au patimit, se pare ca nu le mai pasa si au lasat usile deschise si au plecat, probabil la plaja.

Singuri se vor descurca probabil si de acum incolo. Nimeni nu ii va despagubi chiar daca au avut asigurare de concediu.

Turist: "Am vorbit la agentie si ne-a zis ca doar daca masina a fost luata de ape, sau izbita de vreun pom asa ne despagubesc."

La fel gandesc multi altii pe care soarele i-a convins sa isi duca pana la capat sejurul. Mai ales ca, inca de sambata seara, majoritatea restaurantelor si-au reluat activitatea, iar turistii au putut beneficia de regimul all inclusive.

Chiar daca bucati intregi de plaja au fost distruse si sunt santuri peste tot, turistii s-au asezat la soare pe nisipul care a ramas la locul lui"

Marghita Todorova, managerul statiunii: "I-am transferat la 3 stele, dar le-am oferit ultra all inclusive, adica mancare si bautura non stop in loc de all inclusive, cred ca asta a fost cea mai buna solutie."

Asta in conditiile in care pagubele hotelierilor bulgari sunt semnificative. In cateva ore, a plouat cat pentru patru luni. Iar situatia este si mai disperata cu cat te intrepti spre sud. Din cauza inundatiilor devastatoare, 14 persoane au pierit zile acestea in Bulgaria printre care si doi copii. Guvernul bulgar a declarat pentru astazi zi de doliu national.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO