Victor Ponta admite ca exista tensiuni in relatiile Romaniei cu Ungaria: "Ambasadorul Ungariei a exagerat cu obraznicia"

Romania, Ungaria - SHUTTERSTOCK

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca exista tensiuni in relatia Romania-Ungaria, dar ca acestea pot fi gestionate intr-o maniera europeana, relateaza Agerpres.
 

"Sunt, categoric, dar cred ca le putem gestiona european. Adica, ca doi buni vecini, ca doua tari care au aceleasi standarde democratice, ca altfel nu eram membri ai Uniunii Europene si ai NATO", a declarat Victor Ponta, intrebat daca in opinia sa exista tensiuni in relatiile romano-maghiare in acest moment dupa declaratiile unor oficiali ai Budapestei si reactia venita din partea romana.

Intrebat in ce relatii se afla cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, premierul Ponta a spus: "In niciun fel de relatie", ulterior spunand ca "poate ca are presedintele Iohannis si este suficient". "Se intalnesc la forumurile PPE (..) Cat timp ne respectam intre noi, tarile, guvernele, popoarele, totul e in regula", a adaugat Ponta.

Ponta a adaugat ca, pe de alta parte, se afla intr-o relatie de prietenie cu toti premierii din regiune sau tarile partenere, el dand exemplul omologului din Georgia.

"Eu cred ca trebuie sa avem relatii bune cu toti vecinii. Cred ca apartenenta Guvernului de la Budapesta la PPE este dreptul lor si este foarte bine. in Europa sunt guverne PPE, guverne social-democrate, dar cred ca trebuie sa fim respectati ca tara. si cred ca faptul ca cei de la PNL nu deschid gura o fac de frica sa nu-i certe PPE, ceea ce este foarte rau", a afirmat premierul, la Antena 3.

Citește și
simboluri ale Ungariei Mari de pe Facebook Viktor Orban
Guvernul maghiar sustine ca Viktor Orban NU a postat pe Facebook "simboluri revizioniste". Ce explicatie a dat Budapesta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ponta a mai spus despre ambasadorul ungar la Bucuresti ca acesta, prin interviul recent care nascut reactii de ambele parti, "a exagerat cu obraznicia". "Si folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins ca-l va traduce in limba maghiara. Niciun ambasador al vreunei tari nu si-a permis vreodata in Romania si niciodata un ambasador roman nu-si permite in strainatate sa dea interviuri in presa cu obraznicie la adresa Romaniei. Motiv pentru care Ministerul de Externe a avut o atitudine corecta, din punctul meu de de vedere. Domnul Aurescu m-a consultat si sper sa fi inteles acest avertisment, ca exista o limita peste care nu mai intoarcem obrazul", a afirmat Ponta.

Premierul a adaugat ca, totusi, nu este vorba de un ultim avertisment, avand in vedere ca situatia este tratata diplomatic. intrebat daca a fost un cartonas galben si urmeaza unul rosu, premierul a spus: "In cazul de fata, in ceea ce priveste ambasadorii cartonasele le poate da doar presedintele Romaniei. Guvernul atrage atentia. Noi suntem ca arbitrii de linie, noi semnalizam, dupa care, arbitrul central...", a spus Ponta.

Seful Guvernului nu a vrut sa comenteze faptul ca presedintele Klaus Iohannis nu s-a exprimat in aceasta situatie. "Nu, nu vreau sa comentez. Daca zic ca domnul Iohannis sa nu se bage la economie ca nu se pricepe, nu pot sa ma bag eu peste atributiile presedintelui", a mai spus Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ponta ii da replica premierului ungar:
Ponta ii da replica premierului ungar: "Atitudinile lui Viktor Orban sunt jignitoare la adresa Romaniei"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca afirmatiile premierului ungar Viktor Orban ca lider politic fata de Romania sunt jignitoare.

Guvernul maghiar sustine ca Viktor Orban NU a postat pe Facebook
Guvernul maghiar sustine ca Viktor Orban NU a postat pe Facebook "simboluri revizioniste". Ce explicatie a dat Budapesta

La o zi dupa ce Ministerul roman de Externe a criticat fotografiile postate de premierul maghiar pe Facebook, biroul de presa al lui Viktor Orban a venit cu o replica.

MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari.
MAE a reactionat dur dupa ce premierul ungar a publicat pe Facebook imagini cu simboluri ale Ungariei Mari. "E inacceptabil"

MAE a criticat decizia premierului Ungariei, Viktor Orban, de a publica pe Facebook imagini cu mai multe insigne ale Ungariei Mari, precum si ale Tinutului Secuiesc, in timp ce se afla in  tabara de vara, din statiunea Baile Tusnad.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.