Vânzările de produse vegetale au explodat. Avertismentul nutriționiștilor: "Ajungem la niște ciudățenii alimentare"
Industria produselor de origine vegetală este într-o permanentă dezvoltare care se simte puternic și în România.
Vânzările de produse care înlocuiesc laptele, carnea și brânzeturile de origine animală au crescut, la noi, cu 67%, din 2020 până acum, având în prezent o piață de 163,5 milioane de lei.
Însă, nutriționiștii ne recomandă să fim atenți la aceste produse, care pot conține mai multe grăsimi și mai puțini nutrienți.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Laptele de origine vegetală reprezintă cea mai dezvoltată categorie de produse „plant based”. Vânzările băuturilor care înlocuiesc laptele au fost de 115,4 milioane de lei în 2022 și au continuat să crească și în acest an cu peste 10%. Iar vânzările produselor de origine vegetală care pot inlocui carnea au ajuns la 48,1 milioane de lei, în 2022, arată statisticile prezentate de „Good Food Institute Europe”.
De altfel, în ultimii ani s-a dezvoltat o industrie a produselor „plant based” care le înlocuiesc pe cele lactate sau din carne. Avem tot mai multe alternative vegetale pentru salam, cârnați, burger sau chiar mititei, toate pe bază de plante.
Reprezentant Sezamo: "Avem peste 400 de produse înlocuitoare de carne, lactate sau mezeluri de la 40 de branduri. Clienții noștri au apreciat, de la bun început, această categorie și regăsim în unul din trei coșuri cel puțin un produs plant based".
Doar că nutriționiștii ne îndeamnă să fim atenți la produsele de origine vegetală. De cele mai multe ori, acestea conțin conservanți și aditivi pentru a fi asemanatoare cu cele de origine animală.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: "Sunt o mulțime de produse pe care industria alimentară ni le oferă ca să imite preparatele de origine de animală. Ajungem la niște ciudățenii alimentare, șnițel sau cașcaval vegetal, lucrurile acestea se îndepărtează de ingredientele din natură. Pentru ca industria alimentară să poată da formă și gust unor astfel de produse, e nevoită să aducă din exterior tot felul de substanțe chimice. O dată vorbim de emulsifiant și de substanțe care să lege ingredientele între ele, apoi o mulțime de conservanți și de agenți care să potențeze gustul. În final, de multe ori, nici nu faci diferența între cel clasic și cel vegetal. În plus, grăsimea înlocuiește nutrienții și proteinele".
Ce conțin produsele vegetale
Avem un pate vegetal simplu care conține, printre altele, un agent de îngroșare numit caragenan, pe care, la o simplă căutare pe Internet, îl găsim și sub denumirea de E407. Pateul mai conține eritorbat de sodiu, E316 și un colorant numit carmin, E120.
De curând, a intrat în vigoare o lege care obligă producătorii și magazinele să amplaseze aceste produse pe rafturi separate. De asemenea, laptele din soia sau migdale trebuie să fie redenumit „băutură pe bază de plante”.