Universitatile din Cluj raman fara profesori de IT, care "migreaza" spre multinationale. Cu cat sunt platiti la stat dascalii
Paradox la Cluj: din cauza salariilor atractive din zona privata, profesorii de IT au lasat catedrele si s-au angajat la multinationale.
Castiga chiar si de trei ori mai mult decat la stat. Drept urmare, facultatile nu mai au cadre si se plang ca nu mai pot pregati un numar suficient de studenti, care sa acopere deficitul de specialisti IT de pe piata.
Marcel Cremene a fost 15 ani profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. Banii castigati erau tot mai putini, iar munca tot mai multa. Asa ca a abandonat totul si s-a angajat la o companie IT pe un salariu triplu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marcel Cremene, angajat companie IT: "Nu erau atatea granturi si pe partea de cercetare era tot mai greu sa obtii finantare. Acum lucrez pe un proiect care are legatura cu domeniul call-centerurilor."
Angajatorii explica de ce sunt interesati sa atraga profesorii din zona IT.
Constantin Chifor, director companie IT: "Ne ajuta mult la cercetare. La universitati e foarte greu sa faci cercetare. Noi, avand rezultate bune, putem sa le aplicam in sistemele noastre."
Universitatile considera fenomenul ingrijorator si spun ca incearca sa atraga proiecte finantate mai bine.
Mirela Botan, purtator de cuvant Universitatea Tehnica Cluj-Napoca: "Vorbim de colaborari cu alte institutii din randul universitatilor, dar si cu mari companii."
Pentru ca in ultimii 5 ani au plecat 12 profesori, universitatea Babes Bolyai poate avea anual doar 500 de absolventi ai Facultatii de Matematica si Informatica. Posturile de profesori sunt scoase de doua ori pe an la concurs, dar nu se inscrie nimeni.
Ana Soos, pro-rector UBB Cluj: "Am avut si o situatie in care cineva a dat concursul, a luat si cand a vazut conditiile salariale, nici nu a semnat. Un lector la noi porneste de la 2200 de lei, care evident nu se compara cu ce ofera firmele de IT."
Considerat Silicon Valley al Romaniei, Clujul este orasul a peste 350 de companii IT care au angajat 15 mii de persoane.
Andrei Kelemen, director IT Cluster: "Incearca sa atraga resursa umana din alte orase ale tarii. Vin persoane din Iasi, TImisoara, Brasov, se ajunge pana la Bucuresti si chiar si in sudul tarii."
Insuficient, pentru ca in acest moment ar fi nevoie de 11 mii de specialisti. In urmatorii ani, specialistii in resurse umane vor sa atraga IT-isti si din tarile vecine.