Specialistii IT, atrasi de companii in orasele mai mici. Ce l-a convins pe Andrei sa lase Capitala pentru Brasov
Castiga foarte bine si sunt mereu in vizorul angajatorilor. Este vorba despre specialistii in IT dispusi sa munceasca in orase mai linistite decat Capitala si unde este mare nevoie de ei.
Sunt ajutati sa-si gaseasca apartamente de inchiriat si au parte inclusiv de prime de instalare.
Andrei este bucurestean, dar lucreaza la Brasov. Este unul dintre cei 600 de angajati ai unei companii de IT care are fililale in alte trei orase.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Andrei Miftode, specialist IT: "Am fost vreo patru ani in Sibiu inainte sa ne stabilim in Brasov si cred ca aici, in Brasov, am gasit echilibrul cel mai bun. Pentru noi a contat foarte mult natura."
Brasovul este unul dintre orasele cu deficit de specialisti in IT, asa ca firmele de aici atrag forta de munca inclusiv din Republica Moldova.
Ecaterina Danilov, specialist IT: "Mi s-a propus Iasi, mi s-a propus Bucuresti, dar Brasovul m-a cucerit pentru ca am si munte, in week-enduri sunt tot timpul pe drumuri."
La mutare, 20 la suta dintre angajati au primit si ajutor din partea acestei companii.
Dan Avram, manager IT: "Noi oferim un suport de relocare ca si alte companii, o prima care sa compenseze o parte dintre aceste cheltuieli. Cineva din Bucuresti care vine in Brasov castiga o ora din viata in fiecare zi, pentru el, doar evitand problemele din trafic."
In sectorul IT, salariul mediu a ajuns 6.000 de lei net. Asta inseamna ca e de aproape 3 ori mai mare decat salariul mediu pe economie.
Corina Diaconu, manager agentie de recrutare: "Putem asista de la cresteri care incep de la 30%, pana la 100%, daca jobul este foarte departe sau in alta tara."
In plus, unor angajati li se pot deconta cheltuielile cu transportul sau chiria. Specialistii in recrutare spun ca sunt beneficii si pentru cei care vor sa se angajeze.
Florin Godean, director firma de recrutare: "Destul de multe beneficii, care sunt caracteristice in general companiilor multinationale, si anume asigurari de sanatate, acces la sali de sport."
In acelasi timp, Guvernul ii ajuta pe cei care merg sa munceasca departe de casa printr-un program dedicat somerilor. Romanii care se muta ca sa se angajeze intr-o localitate la o distanta mai mare de 50 de kilometri de domiciliu pot beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei.