Ungaria și-a închis granițele de frica pandemiei: ”Trebuie să curmăm intrarea virusului”. Cum îi afectează pe români

Ultima actualizare: 29-08-2020 19:53

De la 1 septembrie, Ungaria își închide granițele pentru toți cetățenii străini. Măsura îi afectează pe românii care au rezervat vacanțe în țara vecină, nevoiți, acum, să le anuleze.

Partea bună este că tranzitul nu va avea de suferit: cei care merg la lucru, turiștii care trebuie să ajungă în alte țări ori transportatorii de marfă se pot îndrepta spre destinații pe culoare speciale, cu dovada la ei.

Gergely Gulyás, purtător de cuvânt al Guvernului Ungariei: "Începând cu 1 septembrie, cetățenii străini nu vor mai putea intra pe teritoriul Ungariei, cu excepția unor cazuri speciale și justificate".

Așa sună anunțul care a pus pe jar autoritățile din toată Europa. Decizia de închidere a granițelor Ungariei a îngrijorat agențiile de turism. Care, oricum, din cauza pandemiei, au tot mai puțini clienți.

Cine avea bilete în Ungaria o să fie mutat în altă perioadă, că ungurii au înțeles....".

Au existat temeri, mai ales că statul vecin este, invariabil, punct de pe traseele pe care le urmează ai noștri ca să ajungă în Vest.

În Austria și Germania, de exemplu. Iar ocolirea Ungariei ar fi presupus un efort colosal, alte taxe de drum ori, pur și simplu, riscuri.

Totuși, atât turiștii cât și transportatorii de mărfuri, convoaiele militare sau umanitare au aflat că pot tranzita teritoriul maghiar ca și până acum.

Diana Iluț, președinte al Regiunii Nord -Vest ANAT: "Pot tranzita pe acele culoare pe care în general le cunosc. Trebuie să prezinte o dovadă a acestui tranzit. Fie biletul de avion cu îmbarcare din aeroportul din Budapesta, fie dovada reprezentând un voucher sau acte care arată că și-au rezervat spații de cazare în alte țări".

Ca să nu existe neclarități, ministrul român al Afacerilor Externe a discutat subiectul, la telefon, cu omologul său din Ungaria.

MAE: ”În urma discuției a fost obținută confirmarea că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate”.

 

Ungaria, una din țările cel mai puțin afectate de Covid-19

Decizia închidereii granițelor a fost explicată de oficialii maghiari prin prisma infectărilor de import.

Gergely Gulyás, purtător de cuvânt al guvernului: "Majoritatea noilor infectări sunt cazuri importate din străinătate. Pandemia reprezintă o amenințare pentru economie, pentru locurile de muncă și pentru începutul noului an școlar".

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei: "Ideea e că trebuie să curmăm intrarea virusului în țară. De aceea, am ordonat măsuri stricte de apărare a frontierelor".

Numărul total de cazuri în Ungaria de la începutul pandemiei se apropie de 6.000. De 15 ori mai puține cazuri decât în România.

Ungaria este la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de cazuri și are al patrulea cel mai mic număr de infectări raportat la suta de mii de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO