Un parlamentar român a fost agresat de forțele de ordine din R. Moldova, la marșul unioniștilor. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Marşul Centenarului, pornit din Alba Iulia acum două luni şi la care au participat sute de persoane, s-a sfârşit duminică lângă Chişinău cu o intervenţie în forţă a jandarmeriei.

Poliţia a interzis acccesul autocarelor spre Piaţa Marii Adunări din capitala Republicii Moldova, iar când oamenii s-au împotrivit, au fost scoşi cu forţa de pe şosea. Printre cei bruscaţi de forţele de ordine s-a numărat şi deputatul PMP Constantin Codreanu.

Constantin Codreanu: "Sunt deputat în Parlamentul României. Vreau să vorbesc cu superiorul. Opriţi autocarele."

Oamenii care susţin reîntregirea României şi unirea cu Republica Moldova au plecat pe 1 iulie din Alba Iulia şi au parcurs pe jos 1.300 de kilometri până la Chișinău.

După ce au fost opriţi la vama Leușeni, pe motiv că încalcă ordinea publică, ulterior au fost lăsaţi să treacă. Iar duminică,  autocarele în care s-au urcat la intrarea în Moldova, au fost oprite în câmp.

Citește și
romani blocati pe pod la Ungheni
Acces interzis în Moldova pentru un grup de cetăţeni români. "Perturbă ordinea publică"

Vlad Biletchi, preşedinte ODIP: "Vreau să vorbesc cu superiorul, să cunosc temeiul legal pentru care am fost îmbrâncit."

Nemulţumiţi, oamenii s-au aşezat pe şosea şi au refuzat să plece mai departe pe jos.

Protestatar: Au aplicat forţa şi ne-au aruncat în şanţul ăsta de aici. Din cauza asta am câteva leziuni la cot şi la picior."

Printre cei care s-au trezit luaţi pe sus de jandarmi s-a numărat şi deputatul român Constantin Codreanu, care a depus apoi plângere la Inspectoratul de Poliţie Buiucani, pentru că a fost bruscat.

Constantin Codreanu, deputat PMP: "Democraţia a murit în Republica Moldova. Dumnezeu să o odihnească. Aştept o reacţia oficială din partea Ambasadei României în Moldova. Solicit ministerului de Externe să ia act de abuzurile la care am fost supus."

Iurie Fiodorov, şef sector nr. 6 IP Buiucani: "Noi am venit la faţa locului pentru a menţine ordinea publică şi atât."

După scandal, autocarele au fost percheziţionate, în timp ce oamenii au plecat resemnați pe jos spre Piaţa Marii Adunări din Chişinău. Acolo s-au strâns aproape 1000 de persoane, să-i întâmpine.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a cerut ministrului de Externe să intervină şi să fie convocat de urgenţă ambasadorul Republicii Moldova pentru a solicita explicaţii din partea autorităţilor de peste Prut.

De asemenea, el cere premierului Pavel Filip să explice "pentru ce motiv Guvernul Republicii Moldova încalcă toate normele diplomatice şi permite ca un oficial al statului român, care se bucură de imunitate diplomatică, să fie agresat".

"Cerem Guvernului României să protesteze în termeni categorici faţă de acest tratament inuman la care sunt supuşi cetăţenii români care au participat la un marş aniversar cu prilejul anului Centenar pe traseul Alba Iulia - Chişinău. Colegul Constantin Codreanu este unul dintre liderii politici care militează pentru apropierea celor două state româneşti, fiind ales deputat în Parlamentul României de cetăţenii români din R. Moldova“, a scris Tomac, pe Fecebook, el publicând mai multe fotografii cu incidentele. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Români blocați la intrarea în R.Moldova: ”Suntem încercuiți. S-a spus că va fi o represiune dură”
Români blocați la intrarea în R.Moldova: ”Suntem încercuiți. S-a spus că va fi o represiune dură”

Românii care au fost opriți la intrarea în Republica Moldova de polițiștii de frontieră din ţara vecină avertizează că nu vor pleca de acolo până nu sunt lăsați să intre pe teritoriul statului vecin.

Acces interzis în Moldova pentru un grup de cetăţeni români.
Acces interzis în Moldova pentru un grup de cetăţeni români. "Perturbă ordinea publică"

Un grup de români care mergeau la Chişinău pentru un marş de susţinere a unirii cu Moldova au fost opriţi de poliştii de frontieră din ţara vecină, care le-au interzis accesul.

Iohannis:
Iohannis: "Unirea cu Basarabia este posibila". Ce conditii crede presedintele ca trebuie indeplinite inainte

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca o unire cu Republica Moldova este posibila, insa nu in viitorul apropiat.

Recomandări
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei

„Ne facem că plouă”, partea II. În Vrancea, un fermier se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga.  

2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile
2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile

„Ne facem că plouă”, partea I. 2022 va intra în istorie ca cel mai secetos an trăit de omenire, până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru ca pământul să-și revină și să rodească, așa cum o făcea până acum câțiva ani.