Cine era turistul israelian care a pierit in muntii Bucegi, incercand sa-si salveze un prieten. Marturia dramatica a tatalui

Ultima actualizare: 02-10-2015 07:16

Un ghid montan, israelian, a murit in muntii Fagaras, ca un erou. A salvat la limita, un turist care risca, sa se inece.

Barbatul, extrem de pasionat de sport, conducea un grup de 3 vizitatori, pe cel mai lung canion din tara noastra. In momentul in care si-a ajutat tovarasul de drumetie a alunecat, iar un torent puternic l-a izbit de stanci.

Noam Avnon era un sportiv desavarsit, indragostit de muntii din Romania. Israelianul in varsta de 46 de ani lucra pentru o companie care organizeaza actiuni de cautare si salvare si care acorda asistenta turistilor israelieni aflati in situatii de urgenta oriunde pe glob. De 5 ani se mutase definitiv aici. Luni a incercat sa parcurga impreuna cu trei turisti din tara sa natala cel mai lung canion din Romania, Valea lui Stan, in apropiere de barajul Vidraru. Ploile din ultimele zile i-au pus insa in mare incurcatura.

Misiunea lui era ca turistii pe care ii ghida sa se intoarca in siguranta din excursie. Asa ca atunci cand unul dintre ei a fost in pericol sa se inece Noam a sarit sa-l ajute dar a fost luat el de suvoaie.

Nicolae Plesita, seful Salvamont Arges: "La un moment dat au dat de o viitura foarte, foarte mare. S-au legat in coarda. Unul dintre baieti s-a legat in coarda, a venit apa mai mare si risca sa se inece. Celalalt, neasigurat, fara absolut nimic asupra lui s-a dus sa-l ajute. Moment in care a alunecat si a cazut intr-o cascada intre stanci."

Speriati, turistii au cerut ajutorul salvamontistilor. Ajunsi in zona salvatorii au reusit sa recupereze trupul neinsufletit si au coborat printr-un canal de aductiune.


De la aflarea vestii, pe pagina de Facebook a ghidului israelian nu mai contenesc mesajele de condoleante.

Sergiu Oltean, prieten: "Pot sa spun ca iubea tara asta mai mult decat multi ati romani. Facea mountainbike, catarare, alpinism, toate sporturile extreme, nu-ti vine sa crezi ca un om cu asa o experienta poate pati asa ceva."

Ana Maria Manta, prietena: "Siguranta pentru el era pe primul loc, sa ne asiguram, atat el cat si turistii era cel mai important. Ii placea foarte mult Romania, muntii de aici, oamenii de aici. Pe primul loc erau oamenii, apoi era el, nu ma socheaza gestul lui, ma socheaza ca nu mai e printre noi din pacate."

"Si-a dorit atat de mult sa venim sa-l vedem in weekend, dar nu am reusit sa ajungem. Iar acum vom merge sa-l luam acasa, in Israel.", a declarat indurerat tatal lui Noam.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO