Traian Băsescu: Dacă Republica Moldova vrea să iasă din zona gri, trebuie să ia în calcul varianta reunificării cu România

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 14:07
Categorie: Actualitate
Traian Băsescu

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, susține că, pentru ca Republica Moldova să iasă „din zona gri”, ar trebui să ia în considerare varianta reunificării cu România.

„Republica Moldova a semnat acordul de asociere şi în momentul de faţă intră într-o coleziune brutală cu economia Uniunii Europene. După semnarea acordului de asociere, acest lucru l-am văzut cu ochii noştri în România în '96. Când s-a semnat acordul, s-a deschis piaţa românească şi am avut industrii întregi care au fost pulverizate din competiţii. (...) Erau destinate să exporte în CAER, să lucreze pentru CAER şi, când am intrat în competiţie cu industria UE, s-au pulverizat pur şi simplu. Exemple vizibile - aveam tractoare, produceam la Braşov, n-au reuşit să stea în competiţie cu Fiatul italian, spre exemplu. Produceam camioane, tot la Braşov, n-au reuşit să stea în competiţie cu camioanele Renault”, a spusTraian Băsescu.

Liderul PMP a avertizat că acest fenomen se va produce şi în Republica Moldova.

„Şansa Republicii Moldova este că nu are atâta industrie cât avea România. Deci, în zona industrială nu va fi lovită. Dar în agricultură, cum stă în competiţie un fermier din Republica Moldova cu unul care creşte vaci pentru carne? Cu un fermier din România? Nu mai vorbim cu unul din Franţa sau Olnada. În Romania, subvenţia de la UE este 520 de euro pe cap de animal primită de la UE în plic. Are 100 de animale, ori 120, primeşti banii de la Ministerul Agriculturii pentru subvenţii. Pui grâu, foarte bine, ai 170 de euro subvenţie la fiecare hectar. Construişeit solarii să asiguri roşii şi ardei graşi si catraveţi pe timpul iernii, foarte bine, ai subvenţii 3.000 de euro la hectarul de solar. Cum stă în competiţie fermierul din Republica Moldova cu fermierii din Uniunea Europeană, acum, după deschiderea pieţei? Va sta foarte greu. Femierul din UE, inclusiv din România prinde cheag, se dezvoltă, pentru că, practic, subvenţia acoperă costul lucrărilor, pe când fermierul din Republica Moldova trebuie să vândă la preţul pieţei din UE, în condiţiile în care Guvernul Republicii Moldova îi acordă nişte subvenţii minimale, apropiate de zero comparativ cu ce se întâmplă în UE”, a adăugatfostul președinte.

Traian Băsescu a precizat că aceste constatări vin din experienţa sa de preşedinte, timp de 10 ani,.

Concluzia: pentru ieşirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie acţiune politică, trebuie luată în considerare varianta reîntregirii ţării, reunificării cu România, strict pe linia actului final de la Helsinki din 1975. În articolul 1 se precizează foarte clar cum se pot şi cum nu se pot modifica frontierele în Europa. Se pot prin decizii politice şi negociere, şi asta s-a întâmplat cu Germania, asta s-a întâmplat cu Cehoslovacia, cu Croaţia, care a cedat coridor de acces Sloveniei la Marea Adriatică, cu balticii care au redevenit independenţi”, a suţinut Băsescu.

Fostul şef al statului a participat la reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova şi Parlamentului României, care se desfăşoară, timp de două zile, la Bucureşti.

Traian Băsescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Vladimir Voronin: Băsescu mi-a propus unirea. Urma să fiu președintele României Mari
Vladimir Voronin: Băsescu mi-a propus unirea. Urma să fiu președintele României Mari
Băsescu: Nu am dreptul să candidez la președinția Republicii Moldova
Băsescu: Nu am dreptul să candidez la președinția Republicii Moldova
Reactia presedintelui Republicii Moldova, dupa ce Basescu l-a numit
Reactia presedintelui Republicii Moldova, dupa ce Basescu l-a numit "pudelul lui Putin". "Este un mare pericol pentru tara"
Basescu l-a numit pe presedintele moldovean Igor Dodon
Basescu l-a numit pe presedintele moldovean Igor Dodon "pudelul lui Vladimir Putin". "Vrea sa dea tara pe mana rusilor"
VIDEO PROTVPLUS.RO
incendiu Buzău
Femeie din Buzău moartă în incendiul care i-a cuprins casa. Suspiciunea pompierilor
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Greva minerilor: Dăncilă, contrazisă de Ministrul Energiei. Preţurile au explodat
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
vanatoare, tiriac, balc, gonac
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile
Începe procesul penal al lui Ilie Năstase. Fostul tenismen, judecat pentru 2 acuzații
Analiști, despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept