Traian Basescu este urmarit penal pentru santaj. Fostul presedinte se va prezenta iar la Parchetul General

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu este urmarit penal pentru santaj, in urma plangerii facute anul trecut de senatoarea Gabriela Vranceanu Firea.

Fostul presedinte nu a dat nici o declaratie in fata procurorilor, spunand ca vrea sa studieze inainte dosarul. Asta inseamna ca saptamana viitoare va face o noua vizita la Parchetul General.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

In urma cu un an, fostul sef al statului i-a spus senatorului Gabriela Vranceanu Firea ca daca nu e atenta, s-ar putea sa nu-si mai gaseasca sotul acasa, pe primarul din Voluntari, Florentin Pandele. Parlamentarul era atunci presedinte al comisiei care investiga modul in care Ioana Basescu a cumparat un teren agricol la Nana, in Calarasi.

Fostului presedinte i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru santaj. Astfel, avocatii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citește și
Traian Basescu
Avocat: Traian Basescu a fost citat de procurori pentru a fi audiat. Cand va ajunge la Parchet fostul presedinte
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Desfasurarea evenimentelor:

ora 13.00 Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat ca ea si avocatul sau vor sustine "cu tarie" faptul ca declaratiile fostului presedinte nu pot ramane simple speculatii politice. "Vom sustine cu tarie faptul ca declaratiile fostului presedinte, in ceea ce ma priveste, in calitate de comunicator si membru al comisiei Nana, nu pot ramane simple speculatii politice si, de asemenea, nu pot fi tratate cu aceasta conotatie si lejeritate ca in politica se poate afirma ceva", a declarat senatorul PSD Gabriela Firea.

Firea a precizat ca a vorbit cu avocatul sau, Lucian Bolcas, care i-a comunicat ca Traian Basescu a solicitat studierea dosarului impreuna cu avocatul sau si ca "in perioada urmatoare probabil va raspunde si intrebarilor procurorului de caz, asa cum am facut si eu, pe data de 23 ianuarie, atunci cand am fost citata".

ora 11.45 Avocatul Gabrielei Firea a spus, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, unde fostul presedinte a fost citat pentru a da declaratii in dosarul in care Firea il acuza de santaj, ca "suspectul Traian Basescu l-a amenintat ieri pe procurorul general". "Eu nu pot sa-l asist si pe procurorul general, nu ma plateste", a spus Bolcas, care nu a dorit sa mentioneze despre ce amenintari este vorba.

Avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcas, a mai spus ca aparatorii fostului presedinte au solicitat termen pentru studierea dosarului, iar data la care Traian Basescu se va prezenta din nou la Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza sa fie stabilita "in functie de consultarea dosarului". Bolcas a mai spus ca Traian Basescu nu a dat miercuri nicio declaratie in fata procurorilor, urmand ca fostul presedinte sa raspunda intrebarilor anchetatorilor dupa ce avocatii sai vor citi ce scrie in dosar.

Avocatul a mai spus ca Traian Basescu nu le-a reprosat nimic procurorilor, iar "toate lucrurile au decurs in cea mai stricta respectare a normelor de procedura". Bolcas a adaugat ca va exista o confruntare intre Traian Basescu si Gabriela Firea numai daca va stabili procurorul, precizand ca este prematur sa se pronunte daca va solicita el, in calitate de avocat, aceasta confruntare.

ora 11.25 Fostul presedinte Traian Basescu a plecat de la Parchetul instantei supreme, unde a stat aproximativ 25 de minute. La iesire a spus doar ca nu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, dupa ce a fost pus sechestru pe terenuri de la Nana.

El nu a dorit sa spuna ce a discutat cu procurorii si daca a fost pus sub urmarire penala.

De la iesirea din sediul PICCJ pana la masina cu care a venit, fostul presedinte a fost huiduit de mai multi oameni, care au scandat "Basescu, la puscarie".

ora 10.55 Traian Basescu a ajuns la Parchetul General. Fostul presedinte a intrat in cladire fara sa faca declaratii.

Aproximativ 20 de persoane care l-au asteptat pe fostul presedinte in fata sediului PICCJ au inceput sa huiduie in momentul in care l-au vazut pe Traian Basescu. Protestatarii au scandat "Basescu, la puscarie", "Douazeci de ani de puscarie, dupa zece ani de domnie", "Zece ani ai stat in deal, acum te duci la canal", "Domnule Nitu, puneti-i catusele". Acestia au pancarte pe care scrie "PMP - Partidul Mostenitorilor Penali", "Closca Mafiei, la puscarie", "De Basescu ne-am saturat, da inapoi ce-ai furat", precum si caricaturi cu Traian Basescu imbracat in detinut, cu mesajele: "Am carat spaga cu roaba, acum e nasoala treaba", "Vestimentatia: Casa de moda Jilava".

In fata protestatarilor este un cordon de jandarmi, printre acestia fiind si negociatori.

De la ce a pornit scandalul Gabriela Firea - Traian Basescu

Anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Traian Basescu de santaj, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate. Cercetarile in acest dosar au fost suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu.

Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele avea imunitate.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu. Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi. "Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului". Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala formulata pe numele lui Traian Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Basescu a confirmat ca este suspect in dosarul in care Gabriela Firea il acuza de santaj. Fostul presedinte, audiat miercuri
Basescu a confirmat ca este suspect in dosarul in care Gabriela Firea il acuza de santaj. Fostul presedinte, audiat miercuri

Traian Basescu a confirmat luni dupa-amiaza, ca are calitatea de suspect in dosarul penal, deschis la Parchetul General dupa o plangere a senatoarei PSD, Gabriela Firea.

Avocat: Traian Basescu a fost citat de procurori pentru a fi audiat. Cand va ajunge la Parchet fostul presedinte
Avocat: Traian Basescu a fost citat de procurori pentru a fi audiat. Cand va ajunge la Parchet fostul presedinte

Fostul presedinte Traian Basescu a fost citat de procurorii Parchetului de pe langa instanta suprema, pentru a fi audiat in dosarul in care senatorul Gabriela Firea il acuza de santaj.

Basescu:
Basescu: "Oricat si-ar dori unii, nu am perspectiva sa ajung in arest". Ce a declarat despre cazul Elenei Udrea

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, joi, ca, oricat si-ar dori unii, el "nu are perspectiva" sa ajunga in arest, pentru ca nu exista o persoana in Romania care "sa probeze" ca i-a dat "un leu".

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.