Teodorovici, atac la adresa președintelui: ”Până nu primesc un răspuns de la el nu discutăm nimic”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 23 Mai 2018 19:55
Categorie: Stiri Economice
eugen teodorovici

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, a lansat, miercuri seară, un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis. L-a somat pe șeful statului să respecte Constituția și să explice ce se întâmplă în Justiție.

”Am căutat si eu care sunt atribuțiile președintelui... Eu nu am găsit nicăieri, dar eu înțeleg că domnul președintele are în principal următoarea obligație: să asigure buna funcționare a instituțiilor publice.

Așteptăm un răspuns la următoarea întrebare: să văd foarte clar modul în care se poziționează față de ceea ce se întâmplă astăzi în justiție. Atâta timp cât avem oameni care au stat în închisoare nejustificat, trebuie să schimbăm legile. Nu văd o poziție...

Văd atacuri nejustificate... PSD și ALDE au arătat că pot. Până nu primesc un răspuns la această întrebare, nu putem să discutăm de nimic altceva - pensii, Pilonul II”

”Sunt convins că preşedintele Iohannis a fost dezinformat în cazul fondurilor europene”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost dezinformat în ceea ce priveşte fondurile europene, în condiţiile în care rata de absorbţie este de peste 17%, iar suma totală este de 5,254 miliarde euro, a afirmat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Iohannis a atenţionat Guvernul, marţi seară, să se preocupe mai mult de absorbţia fondurilor europene, arătând că România dispune de fonduri europene în valoare de 31 de miliarde de euro, iar din aceşti bani până acum au fost folosiţi 4,9 miliarde de euro, adică 15,8%.

Teodorovici consideră că preşedintele a fost dezinformat, iar fondurile europene nu sunt un subiect care trebuie abordat politic.

”Aş dori să-i reamintesc preşedintelui Iohannis, o fac cu tot dragul, sunt convins ca nu a fost decât dezinformat (...). Fac apel la domnia sa să abordeze aceste subiecte altfel decât politic. Fondurile europene, politica fiscal-bugetară, modul în care facem achiziţiile publice, sunt subiecte care trebuie tratate, dar nu pe agenda politică”, a spus ministrul.

Ministrul a precizat că România a avut, în actualul cadrul financiar, o rată de absorbţie de peste 17% a fondurilor europene, iar suma totală atrasă este de 5,254 miliarde euro.

Totodată, Teodorovici susţine că România a avut o rată de absorbţie de peste 90% în cadrul exerciţiului financiar 2007-2013, deşi Iohannis ar fi afirmat că România va atinge maximum 70%.

”Am avut o discuţie în anii trecuţi, în care eu puteam să dau asigurări că România va atinge cel puţin 80%. Astăzi, România este la 90 şi ceva la sută absorbţie pe fondurile europene, cadrul financiar anterior, 2007-2013. Dânsul (Iohannis – n.r.) a spus că România poate să atingă maximum 70%. Este o diferenţă destul de mare. Rugămintea este, cu tot respectul, să fim lăsaţi să ne facem ceea ce am promis”, a afirmat Teodorovici.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Teodorovici a susţinut că atacurile preşedintelui Iohannis la adresa Guvernului sunt nejustificate, în contextul în care problema pensiilor şi a salariilor reprezintă atributul Executivului, iar preşedintele ar trebui să aibă o poziţie foarte clară în legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie, în condiţiile în care există ”oameni care au stat în închisoare în mod nejustificat”.

 

 

Sursa: Pro TV

Teodorovici, despre Pilonul II de pensii: La finalul lunii iunie va fi prezentat un proiect nou
Ministrul Finanţelor îi răspunde lui Iohannis: Nu este niciun pericol pentru pensii şi salarii în acest an
VIDEO PROTVPLUS.RO