Suntem campioni la consumul de paine si cartofi in Uniunea Europeana. Cum arata o masa pe zi intr-o familie de romani

Dată publicare: 25-05-2017 18:30
Dată actualizare: 28-05-2017 07:30


Stam destul de prost cand vine vorba despre carne si fructe. Dovada sunt statisticile pe anul trecut.

Din pacate, desi nu ne hranim cu proteine nici pe sfert cat cei din Luxemburg sau Danemarca, dam cei mai multi bani pe mancare din toata Europa raportat la veniturile pe care le avem.

Daca ar fi sa punem pe o singura masa tot ce mananca in medie un roman intr-o zi, cam asa ar arata peisajul. Mancam extraordinar de multa paine, mancam paine cu orice, cu cartofi, cu legume, cu carne, cu supa, cu fructe, uneori chiar si cu dulciuri.

Aceasta este in medie cantitatea de paine consumata intr-o singura zi de un singur roman potrivit institutului national de statistica. Apoi pe locul doi, urmatorul aliment este cartoful si pe trei fructele si legumele la mare distanta, insa. Urmeaza carnea. 

Painea este cel mai important aliment, dupa cantitatea consumata: 8, 2 kilograme de paine pe luna de om.

Statisticile arata ca in medie, intr-o singura luna, romanul consuma 27 de franzele, 4 kg de fructe si 7 de legume. La carne, preferate sunt puiul, peste un kilogram pe luna, si porcul, urmate la distanta de peste si carnet de vita, doar 200 de grame.

In Danemarca si Belgia, de exemplu, consumul de carne e dublu, dar fructele, pestele si legumele sunt de 8 ori mai prezente la masa. Ca sa nu mai vorbim de calitatea produselor.

Iar la friptura, romanul pune la garnitura cartofii. De altfel, dupa paine, ne plac la fel de mult, peste 3 kg pe luna.

De fapt, cartoful e si vedeta scumpirilor luna de luna, pentru ca toti comerciantii stiu ca romanul nu concepe nicio masa fara cartofi, prajiti, fierti, copti, gratinati ori facuti salata orientala.

Din pacate, suntem pe primul loc in Europa cu cele mai scumpe alimente comparativ cu salariile pe care le avem.


VIDEO PROTVPLUS.RO