SUA au trimis un distrugător în Golful Oman, după ce au anunțat că “nu vor un conflict”


Ultimul update: Vineri 14 Iunie 2019 07:51
Data publicarii: Vineri 14 Iunie 2019 07:45
Categorie: Stiri actuale
Două petroliere, lovite în urma unui atac ”suspect” produs în Golful Oman

Statele Unite au trimis o altă navă de război în Golful Oman, după ce au anunțat că nu au niciun interes să se angajeze într-un nou conflict din Orientul Mijlociu.

Departamentul de Stat a acuzat Iranul că a atacat două petroliere din Golful Oman, informații pe care Teheranul le dezminte.

Distrugătorul de rachete USS Mason se va alătura distrugătorului USS Bainbridge, aflat pe stația de lângă Kokuka Courageous, un tanc avariat chiar în afara Golfului Persan, a declarat joi comandamentul central al SUA (CENTCOM), adăugând că în zona au fost observate "bărci mici iraniene" .
Comandamentul de luptă din Florida a numit atacurile asupra tancurilor "o amenințare clară la libertatea internațională de navigație și libertatea comerțului".

"Nu avem nici un interes să ne angajăm într-un nou conflict în Orientul Mijlociu", a adăugat CENTCOM. "Ne vom apăra interesele, dar un război cu Iranul nu este în interesul nostru strategic și nici în interesul comunității internaționale".

Declarația vine la câteva ore după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat Iranul de atacul asupra a două petroliere americane.

Pompeo a precizat că SUA au ajuns la această concluzie în urma unei analize a tipului de arme folosite.

Un oficial iranian a declarat anterior pentru BBC: „Iranul nu are nicio legătură cu acest incident”.

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi, după ce au lansat mesaje de salvare.

Acest nou incident - al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică - are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.

La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.

Iranul şi-a exprimat ”îngrijorarea” în urma unor ”incidente suspecte”. Iniţial, Teheranul a evocat un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman.
”Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask", potrivit agenţiei oficilae iraniene de presă Irna.

Aceste incidente au avut loc la interval de o oră, la 25 de mile nautice şi, respectiv, 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask, a precizat agenţia oficială, iar televiziunea iraniană a difuzat imagini cu incendiul de la bordul uneia dintre cele două nave.
Ministrul iranian de Externe a catalogat drept foarte suspectă coincidenţa între aceste ”atacuri” şi vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: rt.com

VIDEO PROTVPLUS.RO