Stațiunea montană Cavnic prinde o nouă față. Investitorii sunt chiar români
Prinde contur o nouă față a stațiunii montane Cavnic, din județul Maramureș, după ce zona a atras investitori.
Autoritățile locale le cer tuturor celor care vor să ridice noi construcții în zona pârtiei să folosească piatră și lemn în stil tradițional, pentru ca stațiunea să aibă o armonie după modelul celor din Austria. Dintre investitori întâlnim și români care au lucrat mult în străinătate, iar acum se întorc acasă cu planuri mari.
Cum va arăta stațiunea Cavnic, din Maramureș, în câțiva ani
Căbănuțe din lemn și piatră, unele cu piscine, părcări pentru turiști, toate încadrate de spații verzi și peisaje superbe.
Deocamdată, locul e un mare șantier. Unul dintre investitori, Cornel Coroian, este din Maramureș și a lucrat mai bine de 20 de ani în Anglia. Are o firmă de construcții acolo, dar a revenit cu familia în țara și a investit deja la Cavnic în jur de 300 de mii de euro. Urmează alt sfert de milion de euro, în următorul an.
Cornel Coroian, investitor: „Potențial turistic este foarte mare, dar trebuie investitori cât mai mulți și Doamne ajută! Motivul e să ne întoarcem acasă, investim să putem să ne întoarcem acasă cu familia și să avem un trai decent”.
Și cei care au de multă vreme afaceri în zonă, lucrează la îmbunătățiri pe timpul verii.
Cornel Poenar, administrator pârtii: „Lunile de vară-primăvară și toamnă putem să facem investițiile. Acum montăm un telescaun și avem încă două clădiri în lucru”.
Oana Poenar, reprezentant pârtie: „Facem și niște cabane în formă de A frame. Hotelul de la baza pârtiei îl vom îmbrăca în lemn, încercăm să facem un stil tradițional modern. Prețurile au crescut foarte mult, însă vor crește și mai mult și ne grăbim să reușim să terminăm măcar o parte din investiție”.
Vladimir Petruț, primar Cavnic: „Mare cerere pentru autorizații de construcție. Atâtea nu am eliberat în ultimii zece ani câte am eliberat anul acesta. În zona domeniului schiabil și în apropiere avem restricții de construcție, doar piatră și lemn. Sperăm ca în următorii cinci ani să schimbăm Cavnicul. Dorim să ajungem ca și în zona de pârtii din Austria”.
Autoritățile din Maramureș fac eforturi pentru a reveni la atmosfera tradițională, mai ales după ce, în multe zone, casele bătrânești și porțile vechi din lemn au fost dărâmate și, în loc, au apărut imobile în culori stridente, cu inox sau alte materiale care nu se potrivesc deloc stilului arhitectural din regiune.