Bucatele alese preparate de socăcițe, la Muzeul Maramureșan, cu specific maghiar și ucrainean
Cele mai pricepute socăcițe, adică bucătărese, cum sunt cunoscute în Maramureșul Istoric, s-au întrecut în bucate alese la Sighetu-Marmației.
Juriul a fost format din turiștii care au trecut pragul muzeului maramureșan, iar vedete au fost preparatele maghiare și cele ucrainene.
Într-un cadru de poveste, mirosurile îmbietoare i-au atras ca un magnet pe oameni la Muzeul Maramureșan din Sighetu-Marmației. Ei s-au înfruptat aici pe săturate din bucatele cu specific maghiar și ucrainean. În plus, nici n-au trebuit să plătească.
Turist: „Îmi place foarte mult, mă ajută să văd cum trăiau oamenii pe vremuri, şi am învăţat foarte multe.”
„Mi se pare o idee excelentă, o variantă bună de atragere a turiștilor, mai ales că zona este una multiculturală“ spune altcineva.
Laura Hybris, bucătăreasă: „Facem din făină, ouă, apă și ulei şi pelimeni, sunt un tip de paste făinoase care se umplu cu carne, dar pot fi umplute şi cu varză, dar cei mai buni sunt cei umpluţi cu vişine”.
Bunicile bucătăreselor preparau astfel de delicatese în cantități mari, pentru că se păstrau timp îndelungat.
„Aici sunt tăiței clasici, ciupiți, de aceea se spune ciup, ciup, ciupit. Cu ou, apă și făină” explică localnica
Este a treia oară, în ultimele luni, când socăcițele pricepute împărtășesc rețetele vechi la muzeul din Sighet.
Nicoleta Nemeș, muzeograf: „Am încercat să redescoperim rețetele vechi ale etniilor conlocuitoare în această parte a țării, vorbim aici de maghiari, ucraineni, țipțeri, evrei și români.”
Organizatorii şi-au propus să facă o tradiție din organizarea evenimentului.