Situație revoltătoare în județul Botoșani. Oamenii au rămas fără apă, în plină pandemie: „Să se facă ceva, nu se mai poate”
Dacă în capitala României sunt probleme cu apa, nu trebuie să ne mire situația revoltătoare dintr-un oraș mai mic din județul Botoșani.
În contextul pandemiei de coronavirus, când oamenii sunt îndrumați să respecte strict regulile de igienă, dar și a valului de căldură din ultimele zile, oamenii au rămas fară apă. Apă rece.
Sunt afectate și unitățile de alimentație, dar și farmaciile, toți fiind nevoiți să care apă cu bidoanele de la fântânile din zonă, pentru a-și asigura o minimă igienă.
Furnizorul de apă spune că de vină este rețeaua subdimensionată, construită în anii '70.
Locuitorii orașului Flămânzi nu au mai avut pic de apă la robinet de câteva zile și au căutat soluții alternative pentru a-și asigura igiena în contextul pandemiei și al caniculei. Ei spun că această situație se repetă pe timpul verii de ani buni, însă în anii trecuți primeau apă timp de măcar câteva ore pe zi. Acum însă, nu a mai curs nici un strop de apă la robinete de patru zile și sunt nevoiți să își facă stocuri de pe la fântânile din apropiere.
Locatar: „La baie stau cu gălețile și cu bidoanele. Am încercat să ne facem și noi baie modernă. Dar de unde?!”
Localnic: „Ne rugăm de vecinii care au fântâni să ne lase și pe noi să luăm apă. Ca să faci o baie și să speli o haină, nu ai cu ce. Acum că e canicula asta, stăm în case."
Localnic: „Sunt zile întregi în care nu vine apă. Mai ajunge câte un pic cu porția, seara sau dimineața.”
Reporter: „În ultima perioada, de cât timp nu aveți apă?”
Localnic: „De o săptămână, poate chiar mai bine. Eu mai stau la țară.”
Reporter: „Cu igiena cum vă descurcați?”
Localnic: „Mă mai duc la părinți, că acolo am fântână și tot ce trebuie."
Localnic: „Dacă plouă, ajunge apă și la Flămânzi, dacă nu plouă, nu mai ajunge.”
Reporter: „Dar acum a plouat, nu?”
Localnic: „Da, dar apa tot nu a ajuns. Aducem apă cu gălețile și bidoanele de la fântâni. Cam așa e singura soluție."
Situația e la fel de gravă și la agenții economici din oraș, care sunt legați la rețeaua de apă a orașului. Pentru a menține igiena în magazine, angajații sunt nevoiți, la rândul lor, să care apă cu bidoanele.
Angajată măcelărie: „Închid măcelăria și mă duc cu gălețile la fântână. Mai stau și la rând. Trebuie să mențin igiena în condițiile de muncă și cele de pandemie. Să se facă ceva, pentru că nu se mai poate."
Furnizorul de apă din județ susține că în acest moment nu poate face prea multe și asta deoarece conducta de alimentare a apei pentru orașul Flămânzi este construită în anii '70 și este subdimensionată, în condițiile în care, după anii '90, la ea s-au conectat alte patru comune.
Albert Tanasă, director general al Nova Apaserv: „Este o problemă veche, în general în perioada verii, datorită faptului că această conductă, amplasată pe Botoșani-Flămânzi, este subdimensionată. Noi furnizăm apă în regim continuu, dar prin dimensiunea conductei existente.”
Reporter: „În contextul pandemiei și a caniculei, oamenii aceștia nu ar trebui să aibă apă curentă?”
Albert Tanasă: „Aveți perfectă dreptate, dar vă repet un lucru: noi furnizăm apă 24/24 în condițiile în care o conducta are un anumit diametru."
Reprezentanții furnizorului de apă din județul Botoșani susțin că problema de la Flămânzi va fi rezolvată în luna august, când vor pune în funcțiune o nouă conductă de aducțiune a apei pentru această zonă. Este vorba de o investiție din fonduri europene de aproximativ 15 milioane de euro doar pentru acest tronson.