Ce se poate întâmpla dacă tragi apa fără să lași jos capacul toaletei

16-06-2020 21:42
Sursa: BBC


Tragi apa fără să lași joc capacul toaletei? Ai luat coronavirus!

Dacă tragi apa la toaletă fără să lași jos capacul permiți crearea unui nor de particule care poate răspândi infecții, inclusiv coronavirusul, susțin cercetătorii chinezi.

Oamenii de știință au calculat că, după ce tragi apa, se creează un efect de spray care propulsează în afara toaletei, până la înălțimea capului și chiar deasupra acestuia, un nor de picături care pot transporta numeroși viruși, printre care și temutul Covid-19, conform unui model de calcul folosit de cercetătorii de la Universitatea Yangzhou.

Simpla coborâre a capacului ar evita acest lucru, scrie BBC, care citează concluziile unei lucrări publicate în revista Physics of Fluids.

Coronavirusul este răspândit prin picături transmise pe calea aerului prin tuse și strănuturi sau obiecte care sunt contaminate cu ele.

Persoanele infectate pot avea, de asemenea, urme de virus în materiile fecale, deși nu este încă clar dacă acesta ar putea fi un alt mod de a transmite boala.

Oamenii de știință din întreaga lume testează în prezent apele uzate pentru a determina modul în care unii oameni s-ar fi putut infecta cu coronavirus și în acest mod.

Există însă numeroase alte virusuri care pot fi răspândite prin igiena slabă a toaletei, cunoscută sub denumirea de transmisie oral-fecală.

Pe măsură ce apa se revarsă în vasul de toaletă în timpul curățării, acesta lovește vasul, creând turbulențe și picături. 

 

Picăturile sunt atât de mici, încât plutesc mai mult de un minut

 

Picăturile sunt atât de mici încât de obicei plutesc în aer mai mult de un minut, potrivit autorului studiului, Ji-Xiang Wang și colegii săi de la Universitatea Yangzhou, China.

Dr. Bryan Bzdek, de la Centrul de Cercetare a Aerosolului de la Universitatea din Bristol, a spus că, deși nu există dovezi clare că noul coronavirus s-ar putea răspândi în acest fel, este logic să se ia măsuri de precauție.

”Autorii studiului sugerează că, ori de câte ori este posibil, ar trebui să menținem scaunul de toaletă în jos când tragem apa, să curățăm frecvent scaunul de toaletă și orice alte zone de contact frecvent și să ne spălăm pe mâini după ce folosim toaleta”, a declarat Bzdek.

”În timp ce acest studiu nu este în măsură să demonstreze că aceste măsuri vor reduce transmisia virusului SARS-CoV-2, multe alte virusuri sunt pe cale fecal-orală, deci aceste bune practici de igienă trebuie să fie oricum respectate”, a mai spus acesta.

 

 

Sursa: BBC, Cristian Anton

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57