Turnurile de apă din România, comori arhitecturale. În ce scop au fost reabilitate

Dată publicare: 05-07-2020 09:09
Dată actualizare: 05-07-2020 09:32


Vechile turnuri de apă din orașele României au șanse să îmbrace straie noi, fiind adevărate comori arhitecturale.

Unele construcții au fost deja recondiționate, altele urmează să fie reabilitate pentru a deveni atracții turistice.

La Timișoara, turnul de apă din zona Iosefin se află în paragină. Dar, peste doi ani, construcția își va recapătă strălucirea - după cum susțin autoritățile locale și asociația care se vă ocupa de reabilitare.

Dan Diaconu, viceprimarul Municipiului Timișoara: „Valoarea finanțării este de 8,73 de milioane de lei care acoperă, sigur împreună cu contribuțiile primăriei întreagă sumă aferentă proiectului și suma pentru proiectul cultural.

Pentru a deveni o atracție turistică, turnul are nevoie de lucrări ample.

Una dintre încăperi se va transforma într-un centru multicultural. De la carful turnului, de la 54 de metri timișorenii și turiștii vor putea avea un punct minunat de belvedere.

Alexandra Palconi, Asociația Prin Banat: „Vom implementa o strategie de revitalizare culturală aici, asta presupune multe evenimente, un program foarte bogat cultural artistic, vor exista și spații expoziționale, temporare și permanente, avem în vedere inclusiv amenajarea unui muzeu, muzeu dedicat turnului.”

Castelul de apă din Brăila, ascuns acum printre crengile copacilor, era în 1914, când a fost ridicat, cel mai mare din țară. Avea șase etaje și găzduia două rezervoare suprapuse. De la ultimul nivel, priveliștea iți taie răsuflarea. Dunărea și orașul se lasă admirate.

Iuliana Neagu, primăria Brăila: „În 1982, castelul a fost reabilitat, a fost transformat în unitate de alimentație publică. Aici, unde ne aflam, era o platformă rotativă - care se învârtea, făcea într-o oră 360 de grade.”

După Revoluție, turnul a fost cumpărat, dar primăria a intrat din nou în posesia lui în urma unui șir de procese.

Acum, autoritățile locale au câștigat un proiect european în valoare de 21 de milioane de lei, din care 85 la sută finanțare nerambursabilă. Cu acești bani, construcția vă îmbrăca haine noi - va deveni observator astronomic, dar vă avea și spații de recreere.

Marilena Mateescu, coordonator de proiect: „O să avem la subsol șase săli de cinematograf 7D, o sală a oglinzilor care deformează, niște spatii expoziționale, apoi la etaje vor fi, tot așa, spații expoziționale cu diverse tematici legate de astronomie.”

Lucrările ar trebui să fie gata în 2022.

În Cluj-Napoca, turnul de apă se află într-o oază de verdeață - în Gradina Botanică. De acolo, doritorii se pot bucura de un tablou aparte, cu centrul orașului.

Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice Cluj-Napoca: „Pentru cele două funcții o să rămână în continuare: rezerva de apă pentru plantele noastre și apoi un punct de belvedere pentru turiștii care ne calcă pragul. Anul trecut am avut peste 220.000 de turiști care l-au vizitat, fiind probabil unul dintre cele mai vizitate obiective de timp turistic din aceasta regiune, nu numai din Cluj.”

Responsabilii spun că în curând vă fi refăcută tencuiala turnului, apoi va fi vopsit.


VIDEO PROTVPLUS.RO