Situație revoltătoare. Cum a ajuns o rezervație de flori să fie plină de buruieni

Ultima actualizare: 23-05-2020 09:46

Situație revoltătoare într-o comună din Mureș, cunoscută pentru o rezervație de narcise. Poiana cu flori, care se întindea pe trei hectare, este acum plină cu buruieni, iar tabloul încântător de altădată este doar o amintire pentru localnici.

Câmpul din comuna Gurghiu din Mureș, plin cu narcise parfumate, a rămas doar o amintire. Iar florile, care erau un simbol pentru acea zonă, pot fi admirate acum numai în cărțile de specialitate.

Localnică: "Erau foarte multe narcise și mai ales copiii le adunau și ieșeau lângă strada cu buchete să le vanda, mult ani au fost narcisele. De câțiva ani nu mai sunt deloc. Noi am încercat să salvăm cât se poate."

Pășunatul și seceta au dus la dispariția florilor

 

Pășunatul excesiv din ultimii ani, dar și seceta ar fi dus la dispariția treptată a florilor. Situația s-a agravat în această primăvară, spun oamenii.

Ștefan, istoric: "Nu sunt lăsați în pace să germineze, oile calcă, distrug. Este o plantă care iubește umiditatea, îi plac terenurile plane. Erau căutate de turiști."

Cu toate că Poiana cu Narcise a fost declarată arie protejată în urmă cu 20 de ani, autoritățile spun că nu pot interveni pentru că terenul pe care creșteau florile este proprietate privată.

Primar Gurghiu: "Terenurile, după 1990, au fost retrocedate foștilor proprietari, care au început bineînțeles să le cultive, le-au închiriat sau amenajat cea mai mare parte. S-au amenajat stâni de oi, care pășunând terenul zilnic, narcisele au dispărut. Am oferit la schimb o pășune pe perioada de înflorire, să nu pășuneze, Nu a respectat promisiunea."

Scuza unuia dintre proprietari

 

Unul dintre proprietari susține însă că nu a avut de ales și a permis accesul animalelor pe câmp.

Ioan Man, proprietar teren: "Narcisele acolo erau vreo trei hectare și atât pe proprietatea mea, dar din păcate nu mi-au dat altă pășune. Partea de sus era acolo vreo două hectare, dar eu trebuie să asigur pentru animale pășune."

Responsabilii încearcă să afle acum dacă mai pot salva Poiana cu Narcise. În primul rând, specialiștii urmează să analizeze solul, pentru a stabili dacă mai este prielnic acestor flori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO