Situatie ingrijoratoare in Galati, unde Dunarea se transforma intr-o groapa de gunoi. Dezastrul produs de inundatii

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59

Situatie ingrijoratoare la Galati, unde Dunarea tinde sa devina o adevarata ghena de gunoi. La malul fluviului s-au adunat zeci de tone de deseuri aduse de ape dupa inundatiile din ultima saptamana.

Si navigatorii au probleme, pentru ca pe Dunare vin si copaci intregi, care risca sa le avarieze ambarcatiunile. Garda de mediu a intervenit si ii ameninta cu amenzi pe cei care au concesionat portiuni de mal pe care nu le intretin.

Muncitor: "Lemne, lemne, nimic altceva. Si bidoane de plastic. cred ca sunt vreo patruzeci de tone."

Malul Dunarii arata la Galati ca o groapa de gunoi. Viiturile din ultima saptamana au adus, pe afluenti, in special, peturi, busteni de lemn, animale moarte - pe care nimeni, pana acum, nu s-a gandit sa le curete.

Abia marti dimineata, oamenii primariei au inceput sa intervina la punctul de trecere cu bacul de la Galati spre Tulcea. Este, insa, obligatia celor care au concesionat diferite portiuni din faleza sa intretina si sa curete malul Dunarii. Navigatorii au, la randul lor, necazuri din cauza bustenilor mari care plutesc pe apa.

Costel Onceanu, capitan fluvial: "Au fost probleme in momentul cand au fost inundatiile in tara si, automat, toate gunoaiele care au fost venite pe raurile mici au venit in Dunare. Copaci mai mari care puteau intra la elica sau la carma, dar, vazandu-i ii ocoleam, va dati seama."

Pasager: "De aici si pana iese sunt numai gunoaie la toate pontoanele. Si toate mortaciunile. Deranjeaza pe toata lumea, ca este autobuz dincolo, in mal. Tulcea, Constanta, Macinul

Pr. Nectarie, Manastirea Halmyris, Tulcea: "Toti pestii de aici se duc in Dunare, ii pescuiesc oamenii si se imbolnavesc. Pentru ca ei nu iau nicio masura. Ei numai castiga, numai veniturile. Ieri o fost o filmare din America, un autocar - au filmat. De asta au luat masuri ei astazi."

Comisarii Garzii de Mediu au intervenit si avertizeaza ca, in urmatoarele zile, vor da si amenzi.

Ion Avram, purtator de cuvand Garda de Mediu Galati: "Noi avem masura permanenta data la toti agentii economici de pe versantul stang al Dunarii, ca atunci cand se termina viitura - sau chiar in timpul viiturii - sa curete, sa dezafecteze."

Pentru agentii economici, amenda pe care o pot da cei de la garda de Mediu este de la 50.000, la o 100.000 de lei, sanctiune care poate fi redusa la jumatate, daca este platita in 48 de ore.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO