Situație critică în Capitală: spitalele Covid-19 nu mai au paturi libere. Ce decizie a luat Arafat

Ultima actualizare: 25-09-2020 19:18

Spitalele din Capitală nu mai au nici un loc pentru pacienții cu Covid 19, atât de multe îmbolnăviri sunt.

Informația vine de la șeful Centrului de Comandă, Raed Arafat, care spune că noile cazuri grave sau medii sunt transferate în județele din vecinătatea Bucureștiului: Călărași, Argeș sau Giurgiu.

În ultimele 24 de ore, 1.629 de români au aflat că au COVID 19, iar 508 sunt în secțiile de terapie intensivă.

În Capitală, situaţia este critică. Noile cazuri confirmate care au nevoie de spitalizare se lovesc de o realitate pe care specialiştii o anticipau. Nu mai sunt paturi goale.

Într-o centralizare făcută dimineaţa de Direcţia de Sănătate Publică apăreau 7 locuri libere la terapie intensivă şi 47 în secţii ale spitalelor suport Covid, plus încă 22 destinate mamelor şi gravidelor în cele 11 spitale destinate pacienţilor cu coronavirus.

Nu mai sunt locuri în niciun spital din Bucureşti

 

Până după amiaza situaţia s-a modificat radical. Într-o discuţie cu centrul de comandă care coordonează repartiţia pacienţilor în spitale am aflat că nu mai sunt locuri în niciun spital din Bucureşti. Raed Arafat spune că şi unităţile suport din judeţele vecine spre care trimiteau până acum pacienţi sunt la capacitate maximă:

- Radu, spune-mi, te rog, câte locuri de terapie intensivă sunt?
- Două locuri la Elias, la modular.
- Două locuri la Elias la modular, atât,da?
- Maxim! Unul e sigur, dar nu am trimis nimic pentru că e unul (n.r. pacient) la Balș și unul la Floreasca, dar nu sunt de terapie în momentul acesta și am temporizat
- Deci maxim două, probabil unul rămas la Elias. Şi pentru locurile celelalte care sunt pentru cazurile intermediare cum stăm la București?
- Zero, niciun loc, nicăieri.
- Niciun loc, nicăieri.
- Nici măcar la Bolintin Vale, nici la Roșiorii de Vede, am sunat managerii de acolo.

La Bolintin Vale toate cele 29 de paturi sunt ocupate. Doar în secţia de terapie intensivă mai sunt câteva libere.

Managerul Spitalului Bolintin: Centrul de coordonare ne-a sunat când a încercat să ne întrebe dacă avem un loc. în acest moment nu avem locuri pentru că s-au admis de la spitalul judeţean doi şi de la izolatorul pozitiv.

Cei mai mulţi pacienţi transferaţi în Giurgiu sunt din Bucureşti. De la începutul pandemiei, la Bolintin s-au tratat în jur de 60 de bolnavi aduşi din Capitală.

Managerul Spitalului Bolintin: Îi trimit pentru că ei nu mai au unde să meargă practic aloca la spitalele de suport existente spitalele de faza 1 şi 2 sunt probabil la capacitate maximală

Vârsta medie a pacienţilor infectaţi este acum de 46 de ani. Medicul infecţionist Virgil Musta a făcut o constatare uimitoare privitor la pacienţii tineri diagnosticaţi cu COVID 19.

Virgil Musta, medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: Am observat ca pacienţii internaţi la noi care nu aveau factori de risc pentru a evolua sever şi totuşi au evoluat sever, aveau două elemente comune: au venit târziu şi mai aveau un element comun, majoritatea dintre ei erau foarte stresaţi sau depresivi. Şi se ştie că depresia şi stresul influenţează negativ imunitatea şi e posibil să fie una dintre cauzele evoluţiei severe.

La nivelul întregii ţări, pacienţii cu coronavirus sunt trataţi în 77 de spitale. Jumătate dintre paturi sunt ocupate de cei cu forme medii sau grave.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!