Sistemul informatizat al CNAS, administrat de o firma care i-a apartinut lui Sebastian Ghita, s-a blocat din nou

Ultimul update: Joi 19 Ianuarie 2017 07:29
Data publicarii: Luni 16 Ianuarie 2017 17:48
Categorie: Actualitate

Sistemul informatizat al Casei Nationale de Sanatate s-a blocat din nou. Episod nefericit s-a produs in conditiile in care o noua companie se ocupa de mentenanta, pentru 5 milioane de euro.

 "Deocamdata sunt in perioada de acomodare", sunt de parere atat cei de la CNAS, cat si reprezentantii firmei, detinuta in trecut de controversatul Sebastian Ghita.

Sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate functioneaza si nu prea. De luni de zile sunt probleme cu inregistrarea retetelor sau nu poti sa verificiti daca o persoana figureaza ca asigurat sau nu.

In iulie 2016, intretinerea sistemului a fost predata firmei TEAMNET, care a castigat licitatia, primind in schimb 5 milioane de euro. Cei de la TEAMNET sustin ca mai au nevoie de timp ca sa repare toate problemele aparute.

Societatea comerciala este castigatoarea multor contracte, mai ales cu institutii ale statului roman. Printre ele, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, cel al Mediului, STS, Serviciul Roman de Informatii, spitale judetene si ANAF.

Succesul companiei a fost asociat in presa cu numele lui Sebastian Ghita, cel care a condus aceasta societate pana cand a devenit deputat.

Sebastian Ghita, la "Romania, te iubesc", in septembrie 2016: "Toata aceasta zona a serviciilor informatice publice, in general a informatiei si a serviciilor informatice catre cetateni a fost gestionata de serviciile de informatii. Si daca ma intrebati, o mare influenta a felului in care Romania s-a dezvoltat in acest domeniu, nu stiu in agricultura sau in constructii, dar in IT serviciile de informatii din Romania au avut un mare si important rol."

Ghita ar fi renuntat in 2012 la conducerea Asesoft, numai ca DNA a sustinut intr-un referat de urmarire penala ca omul de afaceri ar fi continuat sa detina controlul lor prin interpusi. Sumele castigate din contracte in ultimii 5 ani ar totaliza nu mai putin de 300 de milioane de euro.

Unul dintre contracte este cel castigat de Teamnet cu STS, in 2015, in valoare de 3 milioane de euro pentru extinderea Sistemului 112, iar cu Ministerul Afacerilor Externe un altul, de aproximativ un milion de euro, pentru implementarea „E-VIZA", portalul electronic pentru obtinerea vizelor.

Prin 2014, presa a aratat ca 2K Telecom, controlată de fratele lui Sebastian Ghita, ar fi obținut un contract in valoare de 10 milioane de euro pentru furnizarea serviciilor de telefonie mobila Ministerului de Interne. In urma cu nicio luna, firma a cerut intrarea in insloventa tribunalul Prahova, din cauza unor datorii la banci.

Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni:
Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni: "As fi mobilizat toate structurile de securitate"
VIDEO PROTVPLUS.RO
arme Galşa
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Reacția funcționarei de la Poștă după ce vede că vrem să trimitem carne de porc în Europa
hot care fura din palton
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro
Puiul de leu găsit în portbagaj va avea ocazia să își facă prieteni noi
Satul terorizat de zile bune de hoți: "Ăștia nu sunt oameni"
Alertă în Titu, după ce o țeavă de gaze s-a fisurat. Localnicii au fost evacuați
Ce ascundea un şofer din Arad în dubă. Poliţiştilor le-a spus că are un balansoar