Sistemul informatizat al CNAS, administrat de o firma care i-a apartinut lui Sebastian Ghita, s-a blocat din nou

Ultimul update: Joi 19 Ianuarie 2017 07:29
Data publicarii: Luni 16 Ianuarie 2017 17:48
Categorie: Actualitate

Sistemul informatizat al Casei Nationale de Sanatate s-a blocat din nou. Episod nefericit s-a produs in conditiile in care o noua companie se ocupa de mentenanta, pentru 5 milioane de euro.

 "Deocamdata sunt in perioada de acomodare", sunt de parere atat cei de la CNAS, cat si reprezentantii firmei, detinuta in trecut de controversatul Sebastian Ghita.

Sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate functioneaza si nu prea. De luni de zile sunt probleme cu inregistrarea retetelor sau nu poti sa verificiti daca o persoana figureaza ca asigurat sau nu.

In iulie 2016, intretinerea sistemului a fost predata firmei TEAMNET, care a castigat licitatia, primind in schimb 5 milioane de euro. Cei de la TEAMNET sustin ca mai au nevoie de timp ca sa repare toate problemele aparute.

Societatea comerciala este castigatoarea multor contracte, mai ales cu institutii ale statului roman. Printre ele, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, cel al Mediului, STS, Serviciul Roman de Informatii, spitale judetene si ANAF.

Succesul companiei a fost asociat in presa cu numele lui Sebastian Ghita, cel care a condus aceasta societate pana cand a devenit deputat.

Sebastian Ghita, la "Romania, te iubesc", in septembrie 2016: "Toata aceasta zona a serviciilor informatice publice, in general a informatiei si a serviciilor informatice catre cetateni a fost gestionata de serviciile de informatii. Si daca ma intrebati, o mare influenta a felului in care Romania s-a dezvoltat in acest domeniu, nu stiu in agricultura sau in constructii, dar in IT serviciile de informatii din Romania au avut un mare si important rol."

Ghita ar fi renuntat in 2012 la conducerea Asesoft, numai ca DNA a sustinut intr-un referat de urmarire penala ca omul de afaceri ar fi continuat sa detina controlul lor prin interpusi. Sumele castigate din contracte in ultimii 5 ani ar totaliza nu mai putin de 300 de milioane de euro.

Unul dintre contracte este cel castigat de Teamnet cu STS, in 2015, in valoare de 3 milioane de euro pentru extinderea Sistemului 112, iar cu Ministerul Afacerilor Externe un altul, de aproximativ un milion de euro, pentru implementarea „E-VIZA", portalul electronic pentru obtinerea vizelor.

Prin 2014, presa a aratat ca 2K Telecom, controlată de fratele lui Sebastian Ghita, ar fi obținut un contract in valoare de 10 milioane de euro pentru furnizarea serviciilor de telefonie mobila Ministerului de Interne. In urma cu nicio luna, firma a cerut intrarea in insloventa tribunalul Prahova, din cauza unor datorii la banci.

Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni:
Scandalul Ghita. Ce ar fi facut Basescu, daca mai era la Cotroceni: "As fi mobilizat toate structurile de securitate"
VIDEO PROTVPLUS.RO
tantar
Virusul West Nile face noi victime în București și Iași. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 275
Avocatul Poporului şi-a delegat atribuţiile unuia dintre adjuncţi, dar acesta nu poate sesiza CCR
Carmen Adamescu a scăpat de arestul la domiciliu. Ea va fi cercetată sub control judiciar
Un tânăr se zbate între viață și moarte după ce i-a explodat în faţă un cazan de țuică
Avocatul Poporului cere ”informații suplimentare” de la Guvern, după sesizările făcute pe OUG care modifică Legile Justiției
Pui de urs,mort după ce a fost lovit de două mașini pe A1. Își căuta mama
bloc bulina
Refuză consolidarea blocului și își pun în pericol și vecinii. Avertismentul lui Raed Arafat
Un scoțian și-a deschis o fabrică de cidru în Argeș. Cât câștigă pe un litru
Constructorul tronsonului de autostradă care s-a surpat, obligat să restituie 83 de milioane de lei
Rezultate Loto 6 din 49, 18 octombrie 2018. Numerele câștigătoare
Polițiștii bucureșteni fac apel la cetățeni pentru găsirea unui bărbat suspectat de viol
Un magazin din Brăila, distrus de un incendiu în mijlocul nopții