SENTINTA in cazul violatorilor din Vaslui. Avocata victimei anunta ca va ataca decizia: "Consideram ca pedeapsa e prea mica"


Ultimul update: Joi 20 August 2015 07:01
Data publicarii: Luni 17 August 2015 07:31
Categorie: Stiri actuale

Dupa 9 luni de proces, s-a dat prima sentinta intr-unul dintre cele mai mediatizate scandaluri ale anului, care a revoltat o tara intreaga: cazul violatorilor, din Vaslui.

8 ani si 4 luni de inchisoare, cu executare, a primit unul dintre tinerii care au violat si torturat, pe un camp, pana la lesin, o fata de 18 ani. Este vorba despre cel care ar fi planuit orgia. Alti trei au primit cate 7 ani. Cel mai putin, adica 5 ani si opt luni, au luat cei care si-au recunoscut fapta.

Chiar daca sentinta nu este definitiva, cei 7 au ajuns dupa gratii, pentru ca judecatorul a decis sa schimbe controlul judiciar cu arestul preventiv.

Principalele evenimente ale acestei zile:

UPDATE 19:00 Victima, care astazi a sustinut prima proba a examenului de bacalaureat, s-a aratat consternata de pedeapsa primita de cei sapte tineri, scrie Adevarul. Avocata fetei a anuntat ca, dupa consultarea cu parintii victimei, au luat decizia de a ataca sentinta. ”Consideram ca este o pedeapsa prea mica, raportat la gravitatea faptelor. In plus nu stim cum a stabilit instanta cuantumul daunelor morale, in acest caz. Asteptam comunicarea hotararii si apoi o vom ataca”, a precizat avocata Mioara Donosa.

UPDATE 17:00 Cei 7 tineri condamnati pentru viol au multi sustinatori in satul Valeni. Echipajele de politie i-au asteptat in locuri bine decise, pregatiti sa-i duca pe acestia la centrul de arest.

Imediat dupa pronuntarea instantei, satul celor sapte violatori s-a umplut de masini de politie si trupe speciale. Intr-o singura ora , toti au fost ridicati si dusi in arest.

„M-au luat fara mandat, fara nimic. E abuz, dumneavoastra vedeti mandatul?”

Satenii s-au impartit in doua: unii o sustin pe fata violata, altii sunt de partea violatorilor. Si in fata judecatoriei Vaslui, zeci de oameni au asteptat pronuntarea sentintei.

"Pe ea de ce nu o ia, numai pe astia. E prea mare pedeapsa. Sunt cumva vinovati, dar si ea e vinovata de ce s-a dus cu ei? Putea sa mearga cu autobuzul", au comentat unii. Altii au spus insa ca pedeapsa e prea mica.

UPDATE 15:30 Toti cei sapte violatori au fost ridicati din Valeni si transportati in arestul Politiei Vaslui. Ulitele comunei s-au umplut de localnici care au tinut sa asiste in direct la actiunile politistilor. Satenii considera injuste pedepsele decise de magistrate, relateaza Adevarul.

UPDATE 14:15 Instanta a dispus cu titlu executoriu emiterea de mandate de arestare pe 30 de zile pe numele celor sapte, inlocuind astfel masura controlului judiciar.

Masura instantei este executorie, prin urmare cei sapte vor fi dusi in arest.Niciunul dintre inculpati nu a fost prezent in sala la pronuntarea sentintei.

UPDATE 14:00 Sentintele dictate de judecatori in cazul violului din Vaslui:

Burada Silviu (21 ani) - condamnat la 8 ani si 4 luni de inchisoare cu executare

Burlacu Paul Andrei (28 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Avadanei Silviu (22 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Bolboceanu Petrica (23 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Boicu Ionut Bogdan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Rotaru Alin Dumitru - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Surleac Ioan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

De asemenea, judecatorii au hotarat ca inculpatii sa ii plateasca fetei violate daune morale in valoare de 50.000 de lei. Sentinta nu este definitiva.

UPDATE 13:00 Sentinta in acest caz va fi citita de judecatori astazi, in jurul orei 14:00. Pe www.stirileprotv.ro gasiti toate informatiile si reactiile despre acest caz, actualizate in timp real.

UPDATE 07:00

Procurorul de sedinta a cerut pedeapsa maxima pentru violatori, solicitand totodata instantei ca odata cu pronuntarea sentintei sa dispuna arestarea celor sapte tineri. Reprezentantul Parchetului a motivat cererea aratand ca sunt suficiente probe care arata fara echivoc vinovatia inculpatilor.

Pentru infractiunea de viol acestia risca o pedeapsa de maximum 12 ani la care se adauga un spor de o treime din pedeapsa aplicata pentru infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, pentru care pedeapsa maxima este de 7 ani.

Vineri, la Judecatoria din Vaslui, cei 7 tineri judecati pentru viol, s-au prezentant la ultimul termen din proces. Zeci de oameni, revoltati de situatie, s-au adunat in fata institutiei, iar cand suspectii si-au fact aparitia, multimea s-a napustit asupra indivizilor. Jandarmii au intervenit de urgenta.

"Huooo, huliganilor."
"Castrarea, lua-v-ar dracu sa va ia! Castrarea, nenorocitilor!"

Si suspectii au avut sustinatori - cativa amici, dar si rude, care la iesirea din sala de judecata i-au imbrancit pe ziaristi.

Cazul violului de la Vaslui

Pe 10 noiembrie 2014, in jurul orei 19,00, eleva s-a intalnit in municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit sa o conduca acasa cu masina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un camp din apropierea localitatii Valeni, unde si-au mai chemat alti patru prieteni care au intretinut raporturi sexuale cu eleva impotriva vointei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt camp din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde a mai fost chemat un tanar care a fortat victima sa intretina raporturi sexuale pana cand aceasta si-a pierdut starea de constienta.

Cei sapte tineri au fost trimisi in judecata pe 8 decembrie 2014, sub acuzatia de viol si lipsire de libertate, toti in stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri - Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan - au recunoscut acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, iar la acelasi termen un magistrat a decis ca ei sa fie judecati in arest la domiciliu. Decizia nu a fost contestata de Parchetul de pe langa Judecatoria Vaslui, reprezentat in sala de judecata de procurorul Ingrid Botezatu.

Magistratii judecatoriei Vaslui au dispus, pe 19 iunie, inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

In urma reactiilor din partea societatii civile, a politicienilor si a simplilor cetateni care au transmis mesaje de sustinere pentru fata abuzata, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul General au dispus verificari privind legalitatea procedurilor si a deciziei pronuntate in acest caz.

VIDEO PROTVPLUS.RO