Senatul va trimite catre Parchetul ICCJ documente clasificate privind Revolutia din 1989: "Vreo 6 sau 8 metri de dosare"
Conducerea Senatului a aprobat, luni, transmiterea catre Parchetului ICCJ atat a documentelor neclasificate privind evenimentele din decembrie 1989, cat si a documentelor clasificate, fara a mai trece prin proceduri interne de declasificare.
"Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut documentele privind Revolutia din decembrie 1989, care au stat la baza Comisiei de ancheta a Parlamentului.
Aceste documente cuprind doua aspecte, sunt o parte clasificate si o parte neclasificate. (...) Astazi s-a luat hotararea sa nu mai cerem declasificarea noi, la Senat, ci sa le transmitem asa cum sunt", a spus vicepresedintele Senatului Nicolae Badalau.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
El a precizat ca documentele respective vor putea fi consultate direct de catre procurori care au acces la documente clasificate.
Sectia Parchetelor Militare de la Parchetul de pe langa Inalta Curte a solicitat Senatului, in septembrie 2016, posibilitatea sa ii fie puse la dispozitie, spre consultare, raportul comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989.
La vremea respectiva, decizia a fost ca procurorii sa studieze aceste documente in Senat, lucru care s-a intamplat in noiembrie.
”Cred ca sunt vreo sase sau opt metri liniari sau patrati de dosare. Este foarte multa documentatie. Multa are un regim special, de documente cu caracter secret si atunci nu le-am putut preda, asa cum s-a solicitat initial. Parchetul a decis sa vina cu cei care fac urmarire penala sa studieze si, unde este nevoie, sa solicite procedura de desecretizare”, a explicat senatorul Ioan Chelaru, potrivit News.ro.
In luna martie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut Biroului Permanent al Senatului sa-i puna la dispozitie stenogramele audierilor facute in cele doua comisii senatoriale care s-au ocupat de cercetarea Revolutiei din 1989.
Biroul Permanent a decis, atunci, ca aceste documente, fiind clasificate, nu pot fi consultate de catre procurori decat la Palatul Parlamentului.
In dosarul Revolutiei, Parchetul instantei supreme a extins urmarirea penala, in rem, pentru infractiuni contra umanitatii.
Dosarul "Revolutiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania.
Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.
Sursa: News.ro
Etichete: senat, Parlament, documente, dosarul revolutiei,
Dată publicare:
27-02-2017 14:49