"Plan de manipulare si diversiune pentru preluarea puterii, in decembrie 1989". Marturiile procurorilor militari
Procurorii militari vor sa afle daca in timpul evenimentelor sangeroase din decembrie '89 au fost folosite simulatoare de trageri care sa sperie oamenii si sa creeze impresia ca tara noastra este atacata de necunoscuti.
Anchetatorii au reluat audierile in stufosul dosar al Revolutiei. Sunt vizati toti cei care au manipulat armata si civilii si au implicat Romania intr-un plan complex de diversiune, creat sa produca victime. Printre cei care vorbesc despre Revolutie, se numara si chirurgul Nae Constantinescu. In acele zile tulburi, el a operat zeci de persoane impuscate in zona Spitalului Coltea.
Procurorii militari sustin ca toti cei care au fost impuscati mortal sau raniti in zilele fierbinti ale lui decembrie 1989 sunt victime ale unui plan bine stabilit de manipulare si diversiune menit nu doar sa ajute la preluarea puterii, ci si la pastrarea ei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Jean Panaitescu, fost judecator militar: "Intre 12 noaptea si 3 dimineata trageau in nestire pistoale mitraliera fara sa produca o zgarietura pe zidul tribunalului sau sa sparga vreun geam numai pentru a determina reactia prin foc. Si am spus nu trage nimeni niciun foc, ca nu se va intampla nimic."
Se tragea impotriva teroristilor in Piata Revolutiei, in Noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989?
Incidentul a reprezentat, spun procurorii, unul din momentele in care manipularea a atins cote maxime. Jean Panaitescu era la vremea respectiva judecator militar.
Jean Panaitescu, fost judecator militar: "Care era miza? De ce se urmarea o reactie? Nu ati vazut cat de elegant s-a preluat puterea cu ajutorul teroristilor? A fost scoasa armata in strada, populatia a fost zapacita. Nimeni nu a mai iesit din casa de frica teroristilor si noua putere si-a preluat atributiile."
Anchetatorii vor sa afle daca au fost folosite doar simulatoarele de trageri cu armament, pentru a crea impresia ca romania este sub asediul unor forte necunoscute si periculoase. Pe ecranele radar ale Armatei au aparut tinte pentru care Armata a ridicat avioane de lupta. In aer insa, nu au gasit nimic.
Fostul procuror militar Dan Voinea sustine ca, in ancheta, nu a gasit niciun simulator dar sustine ca si militarii se manipulau intre ei. Ba chiar si-au creat propriile diversiuni.
General Dan Voinea: "Scopul acestei diversiuni era ca sa fie inlaturati din institutii tinerii care preluasera puterea si sa o lase militarilor coordonati de generalul Stanculescu si care adapostea grupul lui Iliescu la ministerul Apararii."
Aceste afirmatii sunt privite acum diferit. Actiunile din strada care creau haos erau menite sa mentina populatia intr-o stare de panica si nesiguranta.
Unul dintre chirurgii care i-a operat pe cei impuscati in zilele fierbinti ale lui decembrie 1989 este celebrul profesor universitar Nae Constantinescu. In decembrie 1989, el a operat sute de raniti la spitalul Coltea din Capitala, de aceea marturia sa este foarte importanta in Dosarul Revolutiei. Nae Constantinescu a operat atunci timp de 3 zile si 3 nopti incontinuu. El si si alti 50 de chirurgi bucuresteni care au operat in acele zile au depus o plangere penala in legatura cu ranitii si mortii de la revolutie inca din 1992, cerandu-le procurorilor sa ii gaseasca pe vinovati. Pana azi, insa, plangerea pare sa fi ramas fara efect.
Profesor doctor Nae Constantinescu: "Se trageau gloante dispre luceafarul spre Coltea ca sa nu ne uitam. Noi am fost atacati, in primul rand sa nu fim martori. "
La toate acestea a contribuit si televiziunea romana, despre care procurorii spun ca a manipulat opinia publica, fiind locul de unde se transmiteau comenzi catre unitatile militare, in direct pe post, cu toate ca telefoanele erau functionale.
In Dosarul Revolutiei inca se mai fac investigatii legate de moarte a peste 700 de persoane si ranirea altor 1800. Printre cei care vor fi chemati sa dea din nou explicatii se numara si fostul presedinte Ion Iliescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, procurori, raniti, ion iliescu, teroristi, crime împotriva umanităţii, dosarul revolutiei,
Dată publicare:
22-11-2016 13:11