Dupa 27 de ani de la Revolutie, procurorul general Lazar anunta ca va cere declasificarea documentelor din acest dosar
Procurorii militari incearca sa faca ce nu au reusit in 27 de ani de cercetari, in Dosarul Revolutiei: sa puna mana pe documentele serviciilor secrete implicate in evenimentele sangeroase din decembrie '89.
Dovezile sunt necesare, pentru ca pot arata cum a fost preluata puterea, dar si cine sunt cei responsabili pentru numarul mare de victime. Sunt insa si sceptici, care cred ca acele documente au fost distruse demult.
Procurorul General al Romaniei vrea sa fie desecretizate documente care ar putea spune adevarul despre ce s-a intamplat in decembrie 1989. Nu spune care, insa despre ele vorbeste fostul procuror miltiar Dan Voinea, care a anchetat dosarul Revolutiei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Este vorba de rapoarte intocmite de Securitate, Directia a IV-a de Contrainformatii Militare si Directia de Informatii a Ministerului de Interne.
General Dan Voinea, fost procuror militar: "Ei nu au sprijinit niciodata cercetarile legate de victimele din decembrie 1989. Cat relevanta erau acele informatii? Importanta e foarte mare. Pentru ca serviciile secrete identifica intotdeauna inamicul."
Cererea vine la scurt timp dupa ce Parchetul General a anuntat ca extinde ancheta in dosarul Revolutiei si cerceteaza felul in care anumite persoane, ca sa pastreze puterea, au determinat uciderea sau ranirea unui numar mare de persoane, care au manipulat prin mesaje transmise prin intermediul televiziunii militarii si revolutionarii.
Procurorii au constatat ca in 27 de ani nimeni nu a investigat cum au ajuns mesajele care dezinformau sa fie citite in fata camerelor de luat vederi, in direct, cine le-a transmis si cine a aprobat mediatizarea lor si mai ales, de ce nimeni nu a verificat inainte informatiile atata timp cat reteaua de telefonie era functionala.
Procurorii militari din Parchetul General nu se afla la prima incercare de a pune mana pe documente clasificate legate de desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989. Generalul in rezerva Dan Voinea, cel care a coordonat ani la randul ancheta in acest dosar sustine ca au cerut in repetate randuri documente clasificate insa ori nu au primit raspuns ori li s-a spus ca documentele ar fi fost distruse in timpul Mineriadei din 1990. Asa ca sansele de a afla intregul adevar despre caderea regimului comunist sunt aproape nule.
Procurorii au inceput sa studieze la Senat stenogramele audierilor
Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat ca procurorii au inceput sa studieze la Senat stenogramele audierilor facute in cele doua comisii senatoriale care s-au ocupat de cercetarea Revolutiei din 1989.
El a adaugat ca ”sunt vreo sase sau opt metri liniari sau patrati de dosare”.
Ioan Chelaru a afirmat ca ”saptamana trecuta procurorul sef si cu unul dintre adjuncti au venit la Parlament, au solicitat sa vada documentatia pe care o solicita si locul unde pot sa o studieze”.
”Au discutat cu secretarul general al Senatului si cred ca au si inceput studiul pe dosarul Revolutiei”, a spus Chelaru si a adaugat ca nu poate da mai multe amanunte despre acest lucru.
El a mentionat ca s-a pus la dispozitia Parchetului toata documentatia, care este extrem de mare, cu privire la dosarul Revolutiei.
”Cred ca sunt vreo sase sau opt metri liniari sau patrati de dosare. Este foarte multa documentatie. Multa are un regim special, de documente cu caracter secret si atunci nu le-am putut preda, asa cum s-a solicitat initial. Parchetul a decis sa vina cu cei care fac urmarire penala sa studieze si, unde este nevoie, sa solicite procedura de desecretizare”, a mai explicat Chelaru, conform News.ro.
In luna martie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut Biroului Permanent al Senatului sa-i puna la dispozitie stenogramele audierilor facute in cele doua comisii senatoriale care s-au ocupat de cercetarea Revolutiei din 1989.
Biroul Permanent a decis, atunci, ca aceste documente, fiind clasificate, nu pot fi consultate de catre procurori decat la Palatul Parlamentului. Mai multe documente din dosarul Revolutiei trebuie declasificate, a anuntat, luni dimineata, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar.
Intrebat daca va cere declasificarea unor documente despre care s-a vorbit in ordonanta de redeschidere a dosarului Revolutiei, Augustin Lazar a declarat: "Evident, toate documentele care pot sa aduca o contributie, toate documentele care au o contributie pentru a clarifica situatia de fapt la Revolutie trebuie declasificate".
Parchetul instantei supreme a anuntat, saptamana trecuta, ca in dosarul Revolutiei a extins urmarirea penala, in rem, pentru infractiuni contra umanitatii.
Dosarul "Revolutiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania.
Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.
Sursa: News.ro
Etichete: revolutie, senat, senatori, dosarul revolutiei,
Dată publicare:
07-11-2016 15:16