22 decembrie 1989, ziua in care regimul comunist a cazut. Singurul lucru cert stabilit de ancheta, dupa 27 de ani
Joi s-au implinit 27 de ani de la caderea regimului comunist, iar pentru multi romani momentul este reprezentat de imaginea elicopterului cu care Nicolae Ceausescu a decolat de pe acoperisul Comitetului Central.
In Piata Revolutiei s-au depus coroane de flori de catre institutiile statului, dar si de catre colegii de baricade ai celor cazuti acolo, in acele zile cumplite.
Piata Revolutiei a fost primul loc in care forta multimii l-a pus pe fuga pe Ceausescu. Din pacate, lucrurile nu s-au terminat aici, pentru ca zvonurile lansate despre teroristi au tranformat in teatru de razboi soldat cu zeci de victime si alte puncte cheie din oras: Radiodifuziunea Romana.
La vremea aceea, toata striga lumea impotriva "teroristilor". Si totusi, la 27 de ani dupa Revolutie, nu se stie inca daca acei teroristi au existat sau nu. Nici macar daca cineva a folosit simulatoare care sa dea senzatia ca se trage cu arme de foc.
Singurul lucru cert este ca au fost ucise 709 persoane, iar alte 1.855 de persoane au fost ranite prin impuscare.
De fapt, nu stim inca mare lucru despre ce anume s-a intamplat atunci cu adevarat, pentru ca primul Dosar al Revolutiei a fost clasat si inchis de Parchetul Militar anul trecut, in octombrie, la 26 de ani dupa Revolutie, dar fara sa fi facut niciun progres semnificativ. Cercetarile au stabilit doar ca au fost ucise 709 persoane, iar alte 1.855 au fost ranite prin impuscare.
Asa ca, anul acesta, Dosarul Revolutiei a fost redeschis. Mai mult, chiar procurorii militari au extins urmarirea penala si pentru infractiuni contra umanitatii. Ei spun ca "pentru pastrarea puterii, noua conducere politica si militara instaurata dupa 22 decembrie '89" a efectuat actiuni care "au determinat uciderea sau ranirea" unor oameni nevinovati.
Sursa: Pro TV
Etichete: revolutie, comunism, Nicolae Ceaușescu, dosarul revolutiei,
Dată publicare:
22-12-2016 17:08