Semnificația Rusaliilor pentru creștinii ortodocși: "E o sărbătoare foarte importantă"

Dată publicare: 16-06-2019 17:50
Dată actualizare: 16-06-2019 20:00


Credincioşii creştin ortodocși sunt în sărbătoare. Duminică sunt Rusaliile, ziua în care Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului.

În Cluj, sute de oameni s-au adunat la Catedrala Mitropolitană şi au participat la slujbă. Apoi au pornit prin oraş într-o procesiune impresionantă.

Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştelui fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli. În Cluj, credincioşii au participat plini de emoţie, la slujbă şi la procesiunea din această zi.

Femeie: "E o sărbătoare foarte importantă, de aceea am venit acum, sperăm că nu va ploua, venim în fiecare an, indiferent de vreme."

Tânăra: "Am cu mine şi icoana protectoare a maramureşenilor, am adus-o şi aici."

Procesiunea de la Cluj este organizată pentru al nouălea an consecutiv.

De-a lungul traseului, alături de preoţi, credincioşii fac trei opriri iar ierarhii rostesc rugăciuni speciale.

Rusaliile reprezintă, în istoriografia creştină, un episod relatat în Faptele Apostolilor.

Dan Damaschin, preot: "Pogorârea Duhului Sfânt peste apostoli la 50 de zile de la înălţarea mântuitorului Christos. La 10 zile de la înălţare aflăm cum cei 10 apostoli, afati în rugăciune, au fost binecuvântaţi cu această minune. În timpul liturghiei s-a pogorât Duhul Sfânt peste ei. În aceata zi prin predica Sfântului Apostol Petru, 3000 de evrei s-au botezat. Atunci s-a pus temelia bisericii."

Sărbătoarea Rusaliilor mai este numită şi Cincizecime
pentru că se prăznuieşte la 50 de zile după Paste. În antichitate, "Rusaliile" erau celebrate şi în lumea romană, că o sărbătoare a trandafirilor, consacrată cultului morţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO